Sari la conținut

Brașovul solidar campaniei „#şîeu - România vrea autostrăzi”

brasovul-solidar-campaniei-sieu-romania-vrea-autostrazi

#șîeu Peste 30 de hoteluri, restaurante și alte firme din Poiană opresc activitatea pe 15 martie 2019. Și pe pârtia de săniuș va fi protest pentru autostrăzi, iar Castelul Bran își va închide porțile de la ora 15.

Municipiul Brașov se alătură protestului #șîeu pornit de un om de afaceri. „Ne solidarizăm cu acest protest, deoarece lipsa infrastructurii ne afectează pe toți, susțin cei mai mulți brașoveni


    Membrii Asociației de Turism Poiana Brașov se alătură protestului „România vrea Autostrazi” ce va avea loc data de 15 martie, ora 15, timp de 15 minute.

„Turismul, ca și toate celelalte domenii de activitate este afectat de lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate secolului iîn care trăim. Este umilitor pentru orice participant la trafic sa parcurgă cei 167 km dintre București și Brașov în 7 ore în loc de 2 ore. Vacanța este din start umbrită de stresul și tensiunea acumulate până la destinație. Iar acest lucru este o tristă realitate în care trăim zi de zi și care nu permite României să atingă un nivel superior de dezvoltare. Așa nu se mai poate. Turismul are nevoie de autostrăzi”, a explicat Roxana Cojocea, Președintele Asociației de Turism Poiana Brașov.

Din această Asociație vor participa la acțiunea de vineri 30 de agenți economic, de la hoteluri și restaurante, la firme și chiar operatorul pârtiei de săniuș.

Roxana Cojocea a precizat că toți operatorii vor protesta într-un fel sau altul. Cei care nu vor putea închie ușile astăzi, de la ora 15.00, pentru a nu perturba evenimentele pe care le au în derulare, cum ar fi de exemplu o serie de conferințe, vor purta banderole albe pe mână, pentru a trage un semnal de alarmă că turismul are nevoie de autostrăzi pentru a se dezvolta.

„Pârtia de săniuş va fi închisă, nu se dau bilete, nimeni nu o să se bucure de săniuş, de tubbing, pentru că şi noi vrem autostrăzi în România”, susține Georgian Popa, angajat la Pârtia de Săniuș Poiana Brașov.

Lipsa autostrăzilor afectează şi industria turismului, aşa că mulţi care au afaceri în domeniu au anunţat şi ei că protestează, inclusiv reprezentanţii Castelului Bran.

Castelul Bran este solidar campaniei #şîeu

Reprezentanţii Castelului Bran au anunţat, printr-un comunicat de presă, că sunt solidari campaniei #şîeu.

„Şî eu, Castelul Bran, vreau autostradă, vreau şosele şi trotuare civilizate, vreau canalizare, vreau spaţii comerciale decente. Şî eu vreau ca statul român să-mi trateze turiştii cu acelaşi respect cu care îi tratez şî eu”, este mesajul transmis de reprezentanţii Castelului Bran.


Omul de afaceri Ştefan Mandachi a lansat manifestul pentru construirea de autostrăzi şi a anunţat că va opri activitatea afacerilor sale timp de 15 minute, pe 15 martie 2019, la ora 15:00.

Mandachi, care deţine 40 de restaurante în întreaga ţară, a construit şi „primul metru de autostradă din Moldova”, la ieșirea din Suceava, pentru care a achitat, din fonduri proprii, aproximativ 4.500 de euro.

Mai multe companii private, din diverse domenii, au anunţat că se alătură protestului lansat de omul de afaceri sucevean. La fel şi primarul oraşului Iaşi, Consiliul Judeţean Braşov şi alte 35 de primării liberale din judeţ.

 „Dacă eşti profesor, lasă elevii 15 minute în plus în pauză. Dacă eşti zidar, lasă mistria jos 15 minute. Dacă eşti şofer, lasă maşina 15 minute pe avarii. Dacă vrei să pleci din România, mai stai 15 minute”, este îndemnul lui Ștefan Mandachi.

Acest îndemn a convins o mulţime de patroni şi angajaţi din toate colţurile ţării să participe la protestul „România vrea autostrăzi #şîeu”.

Numai în judeţul Braşov, de pildă, 36 de edili, printre care şi cel al municipiului Braşov, au anunţat că vor protesta 15 minute. Primarii se plâng că, în lipsa autostrăzilor, pierd investitori serioşi.


    Și o parte din restaurantele și cafenelele din Brașov se alătură campaniei #şîeu - „România vrea autostrăzi”. Vor fi vineri, la ora 15 cu ușile închise.


  Conducerea pub-ului Deane’s, de pe strada Republicii, a decis să posteze în faţa locaţiei un banner de susţinere a campaniei #şîeu - „România vrea autostrăzi”.

   Poliţiştilor locali nu le-a picat prea bine acest lucru şi au purtat discuţii pe reprezentantul pub-ului, Ştefan Gleveşanu. „Mi-au cerut să îl dau jos pentru că nu am autorizaţie. Le-am zis că nu intenţionez să îl dau jos şi că dacă trebuie să îmi dea amendă să o facă. Există o prevedere în legislaţie potrivit căreia dacă nu ai această autorizaţie pentru amplasarea unui banner primeşti o amendă între 500 şi 1.000 de lei. Au plecat fără să îmi facă proces verbal, dar probabil că îmi vor da amenda prin Poştă”, spune Gleveşanu.

Deane’s, alături de alte 40 de restaurante şi cafenele din Braşov, a anunţat că se alătură campaniei #şîeu, pornită de un om de afaceri din Suceava.

Cârciumarii braşoveni au anunţat că timp de 15 minute, la orele 15.00, pe 15 martie, vor pune ca fond sonor Imnul României şi îşi vor picheta propriile locaţii în semn de protest faţă de impotenţa guvernanţilor de a construi autostrăzi.

„Se vor alătura în jur de 40 de restaurante, de baruri din centrul Brasovului. Vor stopa activitatea timp de 15 minute şi nu vor servi oaspeţii. Le vom explica motivul şi speram să se alăture acestui proiect.”, a explicat Ștefan Gleveșanu (Breasla Cârciumarilor Brașoveni).

O trupă din Suceava a lansat special o melodie pentru această campanie.

„Ne dorim autostrăzi şi infrastructură. Prin muzică putem ajunge la sufletul românilor. Sunt prea multe probleme în ţara asta şi trebuie să începem de undeva. Cea mai mare e infrastructura.”, susține artistul Lucian Curelariu.

Trupa 9 & Vikloth, împreună cu prietenii, vin alături de Ștefan Mandachi cu piesa manifest, ce a devenit imnul oficial al campaniei „România vrea autostrăzi", #șîeu: ROMÂNIA MERITĂ MAI MULT! Piesa are și un videoclip inspirat.

În data de 15 martie, la ora 15:00, va avea loc inaugurarea primului şi singurului metru de autostradă din regiunea Moldovei, iniţiatorul, afaceristul sucevean Ştefan Mandachi, anunţând că va adopta o formă inedită de protest pentru a transmite mesajul sau către autorităţi şi către cetăţeni. Astfel, la ora inaugurării, va suspenda timp de 15 minute activitatea în toate afacerile pe care le administrează. Acestea includ o reţea de 40 de restaurante, un hotel, centru de conferinţe, sală de fitness, cafenea şi un centru SPA.

Apelul suceveanului a fost ca protestul simbol să se transforme într-unul naţional şi se pare că o mulțime de români au aderat la ideea lui.

  Cei care vor autostrăzi în țara noastră îşi vor opri activitatea vineri pentru 15 minute, de la ora 15:00.

Comentarii

Ultimă oră