Sari la conținut

Brașovul pregătit să comemoreze trecerea a trei decenii de la 15 Noiembrie 1987

brasovul-se-pregateste-sa-comemoreze-trecerea-a-trei-decenii-de-la-15-noiembrie-1987

La 30 de ani de la Revolta de la Braşov din 15 noiembrie 1987, Muzeul Judeţean de Istorie organizează la Braşov mai multe evenimente dedicate primei ample mișcări anticomuniste din România.


    Expoziția temporară „Brașov 1987” urmează să fie organizată în Casa Sfatului, cuprinzând documente și artefacte istorice referitoare la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 de la Brașov.

Vor fi prezentate în premieră obiecte personale ale participanților la revolta din 15 noiembrie 1987, piese aduse de la Penitenciarul Jilava, tehnică operativă folosită de Securitatea română, obiecte de viață cotidiană din perioada anilor ’80, filme din arhiva TVR, imagini din arhiva AGERPRES, exemplare din presa internațională etc.

Documentarea expoziției a fost realizată de istoricii brașoveni Marius Oprea și Nicolae Pepene, împreună cu jurnalistul Liviu Tofan. Custodele expoziției este istoricul Nicolae Pepene.

Expoziția este realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, în parteneriat cu Asociația 15 Noiembrie 1987, Consiliul Județean Brașov, Televiziunea Română, Penitenciarul București – Jilava, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Agenția Națională de Presă AGERPRES, colecționari particulari.

Expoziția va fi deschisă publicului la Casa Sfatului în perioada 15 noiembrie 2017 – 10 octombrie 2018.


   O altă expoziția temporară este realizată de C.N.S.A.S., în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov și al Agenției Metropolitane Brașov.

Curatorii expoziției sunt Oana Demetriade și Mihai Demetriade, consilieri C.N.S.A.S. Expoziția C.N.S.A.S. se va desfășura înperioada 15 noiembrie 2017 – ianuarie 2018, fiind prezentată pe sistemul expozițional în aer liber amplasat în Piața Sfatului, în fața Muzeului Județean de Istorie Brașov.

În cadrul expoziției vor fi prezentate pentru prima dată ordinele de organizare a represiunii transmise de șeful Securității, Grl. Col. Iulian Vlad și documente din ancheta coordonată de Securitate și derulată sub acoperirea Inspectoratului General al Miliției din București. Acestea se alătură devoalării unor ofițeri de Securitate, implicați în represiune, anchetă și supravegherea informativă a participanților la revoltă.

,,Miza proiectului expozițional vizează, în principal, cartografierea represiunii, în consonanță cu misiunea publică a C.N.S.A.S. Aniversarea a trei decenii impune o formulă de bilanț. Despre 15 Noiembrie 1987, de-a lungul timpului, s-au putut auzi cele mai importante voci, ale victimelor și martorilor. Datorită lor știm, în bună măsură, ce s-a întâmplat atunci. Tabloul, însă, nu poate fi nici pe departe complet fără arhitectura represiunii, care a transformat un protest spontan într-o «acțiune anarhică» a unor «huligani»”, au explicat curatorii expoziției, Oana Demetriade și Mihai Demetriade.


  Muzeul Judeţean de Istorie va organiza și o Gală ai cărei invitaţi vor fi brașovenii condamnați de autoritățile comuniste după revolta din 15 noiembrie 1987 și urmașii acestora.

Programul evenimentului cultural care se va desfășura la Brașov în seara zilei de 15 noiembrie 2017 cuprinde filmul documentar Brașov 1987, doi ani prea devreme și un concert care conține și o piesă dedicată aniversării istorice (,,Scară lăuntrică”, compozitor Octavian Nemescu).

,,BRAȘOV 1987″ este un proiect realizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov împreună cu Asociația 15 Noiembrie 1987, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov.

,,15 Noiembrie 1987 este ziua care nu se va uita niciodată! Este ziua despre care s-a vorbit și se vorbește cu admirație în lumea oamenilor liberi. Este ziua când Brașovul a pus România pe harta lumii libere de comunism. Chiar dacă revolta anticomunistă de la Brașov a durat numai câteva ore, eroii noștri, sinceri și curați, au adus onoare unui popor îngenunchiat de un regim politic diabolic. 15 Noiembrie 1987 este lecția de istorie națională cu care ne mândrim!

A doua zi după revoltă, ziua lor a fost și ziua noastră! Ne-am gândit la ea, cu teamă și speranță, apăsare și mândrie, îngrijorare și dorință. Ziua lor a devenit și o să rămână peste generații ziua celor care iubesc libertatea, iar a 30-a aniversare este încă o dovadă că adevărul istoric poate întârzia dar nu o să lipsească niciodată!

Brașov 1987 trebuie să fie (re)cunoscut și prețuit ca o parte importantă a identității istorice a Brașovului, să reprezinte un motiv de mândrie pentru comunitatea brașoveană și un reper al educației civice și dialogului între generații”, a transmis Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie.

...................................................................................................

Evenimentele pregătite la Brașov pentru comemorarea zilei de 15

noiembrie 1987:

- Filmul documentar „BRAȘOV 1987. Doi ani prea devreme”;


- Expoziția temporară „BRAȘOV 1987”;


- Cartea de benzi desenate „Brașov 15 Noiembrie 1987 – doi ani prea devreme”;


- Ateliere de educație civică în școli;


- Expoziția temporară outdoor CNSAS Acțiunea „1511”. Revolta de la Brașov din 15 noiembrie 1987 în arhivele Securității;


- „Gala BRAȘOV 1987” (proiect cofinanțat AFCN) în cadrul căreia se va interpreta în premieră piesa muzicală originală dedicată momentului istoric 15 NOIEMBRIE 1987

Comentarii

Ultimă oră