Sari la conținut

Braşovul s-a înfrăţit cu Nurnberg-ul! (Galerie FOTO). UPDATE

brasovul-sa-infratit-cu-nurnbergul-galerie-foto

În urmă cu puţin timp, primarii George Scripcaru şi Dr. Ulrich Maly au semnat la Nurnberg,  tratatul de colaborare între oraşele Braşov şi Nurnberg. Consilierul local FDGR Christian Macedonschi, unul dintre artizanii acestei înfrăţiri,  ne-a declarat: “Astazi am scris alaturi de Primarul Brasovului domnul George Scripcaru, colegii mei din Consiliul Local Brasov, Werner Braun, Ciprian Bucur, Ladislau Szente, Daniela Mateescu si colegii din cadrul Consiliului Judetean Brasov, Claudiu Coman, Claudiu Cornea, Mariana Caju, Stefan Araniosi istorie la Nürnberg.

Dupa un demers inceput in 2007, cand o delegatie de la Nünbreg condusa de domnul Primar Dr. Ulrich Maly ne-a vizitat frumosul oras de la poalele Tampei si nenumarate proiecte economice si culturale comune la Nürnberg si Brasov, s-a semnat astazi oficial tratatul de colaborare intre cele doua orase istorice europene.

Tot astazi s-a decis infiintarea cercurilor de prietenie Brasov/Kronstadt/Brasso - Nürnberg in ambele orase, care vor sustine aceasta prietenie intre Brasov si Nürnberg din toate punctele de vedere.

Colaborarea va fi in primul rand in domeniul economic, invatamant scolar, ,profesional si universitar, cultura si sport si, last but not least, in dezvoltarea turistica a ambelor orase. Pentru a incepe cu proiecte concrete asteptam sa ne viziteze o delegetie oficiala condusa de Dr. Ulrich Maly de la Nürnberg in toamna la Brasov.

Pana atunci pot sa va spun ca mi s-a indeplinit un vis, un vis frumos, de care cu siguranta vor profita toti Brasovenii”.

UPDATE. Primul parteneriat oficial între Braşov şi Nürn­berg a fost semnat vineri, 20 iunie, în oraşul german, de către reprezentanții celor două orașe.

„Acest parteneriat urmăreşte identificarea de programe comune în domeniul educaţiei, culturii şi în domeniul economic. O primă colaborare între Braşov şi Nürnberg va fi pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021 de către Braşov, şi în acest sens vom stabili un document comun care ne va ajuta foarte mult în ceea ce priveşte depunerea acestei candidaturi. Mă bucur foarte mult că am reuşit să creionăm acest traseu de colaborare cu oraşul german şi sper ca în toamnă să realizăm înfrăţirea dintre cele două oraşe, cu care de altfel colaborăm de mai bine de şase ani”, a declarat primarul George Scripcaru.
O delegaţie din care au făcut parte, primarul Braşovului George Scripcaru, consilierii locali Werner Braun, Ciprian Bucur, Ladislau Szente, ­Daniela Mateescu, Cristian Macedonschi şi consilierii judeţeni Claudiu Coman, Mariana Câju, Stefan Aranyoşi, Claudiu Cornea, directorul Muzeului judeţean de Istorie Nicolae Pepene, precum şi rectorul Universităţii Transilvania, Vasile Abrudan, a vizitat Nürnberg-ul la invitaţia primarului german dr. Urlich Maly.
În toamna acestui an, autorităţile din cele două oraşe îşi doresc să semneze şi un protocol de înfrăţire, atunci când o delegaţie condusă de edilul Nürn­berg-ului va veni la Braşov.
În zona metropolitană a Nürnberg-ului trăiesc aproximativ 70.000 de români, aceasta fiind a doua comunitate ca număr din oraşul german. La Braşov, cel mai mare investitor străin este o companie cu sediul în Nürnberg.
Muzeu interactiv şi centru de excelenţă aeronautic şi aerospațial la Braşov. Colaborarea dintre Nürnberg și Brașov va fi în primul rând în domeniul economic, învățământ școlar, profesional și universitar, cultură și sport. Se va pune accent şi pe dezvoltarea turistică a ambelor orașe. Ca un prim pas, la Braşov va fi înfiinţat un Muzeu interactiv și centru de excelență aeronautic și aerospațial. Un proiect internațional care va prinde contur în oraşul nostru. La muzeul rachetei din Feucht– Nürnberg, s-a stabilit ca centrul de la Brașov să fie realizat de către Consiliul județean, municipalitate, Centrul de cosmonautică din Chemnitz, Fundația Dumitru Prunariu și Universitatea Transilvania, în memoria lui Hermann Oberth. În luna august, o delegație a orașului Nürnberg va veni la Brașov pentru a stabili echipa de lucru care va duce la bun sfârșit proiectul. Ca o primă locație pentru centrul de excelență s-a propus fosta hală IAR de pe plat­forma Tractorul. Hermann Oberth a fost, pe lângă rusul Konstantin Ţiolkovski şi americanul Robert Goddard, unul dintre cei trei părinţi fondatori ai ştiinţei rachetelor şi astronauticii.

Documentare la aeroportul din Nürnberg,  Delegaţia Consiliului Județean Brașov, a Consiliului Local și primarul George Scripcaru, au vizitat aeroportul din Nürnberg. În contextul în care lucrările la Aeroportul Internaţional de la Ghimbav ar trebui finalizate în 2016, scopul acțiunii a fost unul de informare asupra activității de pasageri și de cargo de pe aeroportul german. „Este foarte important să studiem activitatea unui aeroport care până la urmă deserveşte o comunitate de aproximativ 500 000 de locuitori, fără a socoti şi zona metropolitană a Nürnbergului. Aeroportul de la Braşov va avea aproape aceeaşi utilitate, dacă luăm în considerare şi judeţele învecinate. La Braşov suntem în plin proces de executare a studiilor de eficienţă pentru transportul de pasageri şi de cargo şi orice experienţă similară ne este de folos. Am aflat că aeroportul din Nürnberg are un tranzit de 3,4 milioane de pasageri anual şi peste 3000 de angajaţi. La Braşov, deşi dimensiunile tehnice ale aeroportului sunt similare, cum ar fi lungimea pistei, traficul nu o să fie unul de o aşa anvergură şi vom studia toate soluţiile pentru o activitate eficientă, în funcţie de traficul aeroportuar. Ţinând cont de faptul că în Nürn­berg trăieşte o comunitate importantă de români, aprox­imativ 70 000 de etnici, nu excludem pe viitor o colaborare, pentru înfiinţarea unei curse Braşov – Nürnberg”, a declarat con­silierul judeţean Claudiu ­Coman.

Sprijin economic reciproc pentru investitorii români și germani. La Braşov, cel mai mare investitor străin este Ina Schaeffler, o companie cu sediul în Nürnberg. De asemenea, conform datelor furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie din Nürnberg, numărul firmelor germane care au afaceri în zona judeţului Braşov a crescut în ultimii ani cu 30 la sută. Pentru a sprijini mediul de afaceri, reprezentanţii germani vor oferi un ajutor firmelor româneşti care vor să îşi extindă activitatea economică la Nürnberg: 3 luni gratuit consultanţă şi servicii de secretariat şi logistică de birou. Reprezentanţii municipalităţii braşovene au susţinut că vor face acelaşi lucru pentru firmele germane care vor veni la Braşov, în cadrul Centrului de afaceri care va fi înfiinţat pe fosta platformă Tractorul.

Comentarii

Ultimă oră