Sari la conținut
brasovenii-mai-putini-si-mai-batrani

Suntem tot mai puțin și mai bătrâni. Așa poate fi descrisă populația României în 2015. Anul trecut s-au născut puțin peste 200 mii de copii, anunță Institutul National de Statistica, însă în 2015 au fost înregistrate peste 262 de mii de decese. Cu alte cuvinte, ne împuținăm, iar populația României îmbătrânește. Aceste efecte se pot observa și la Brașov unde în ultimii 47 de ani  Rata natalității a scăzut cu aproape 60%.

Se observa că în orașele în care salariile sunt cele mai ridicate, femeile decid să facă copii la vârste mai înaintate. Este un efect al dorinței de a performa în carieră, care amâna decizia de a avea un copil până când situația materiala și cea sociala îi oferă viitoarei mame posibilitatea de a decide momentul în care va aduce pe lume primul copil. Brașovul nu face excepție de la această situație. De exemplu în 1967 - Rata natalității era de 25.9%. 47 de ani mai târziu rata natalității a ajuns la doar 10.7 la sută. Și potrivit statisticilor, brașovencele decid să devină mame abia după ce au împlinit 28 de ani. Și această tendință este semnalată la nivel național. Cel mai bun exemplu este al bucureștencelor. Devin mame abia după 30 de ani. Specialiștii spun că populația României va ajunge la 14,5 milioane locuitori în 2050. Cifra este avansată de Perspectiva populației mondiale elaborată de Divizia de Populație a Organizației Națiunilor Unite.

Scăderea populației și îmbătrânirea acesteia produc trei efecte economice majore: încetinirea creșterii economice, menținerea dependenței României de capitalurile străine și creșterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung.
Revenim la cifre, unul din șapte romani are în prezent peste 65 de ani și, în lipsa unei îmbunătățiri a natalității, în 2030 un roman din cinci va avea peste 65 de ani iar în 2060 raportul să ajungă unu la trei.

• 6.000 de români mai puțini într-o lună

Suntem din ce în ce mai puţini. Potrivit Institutului Naţional de Statistică populaţia ţării noastre a scăzut cu peste 6.000 de persoane, în ultima lună a anului trecut, faţă de decembrie 2014, din cauza sporului natural negativ.  Potrivit datelor provizorii ale INS, la nivelul lunii decembrie 2015, sporul natural a fost negativ, la fel ca în luna decembrie 2014. Numărul nou-născuților a fost mai mare cu aproape 3.600, în ultima lună de anul trecut, față de decembrie 2014, dar şi numărul persoanelor care au decedat a fost cu 113 mai mare. În privinţa căsătoriilor, datele INS, arată că numărul acestora a fost, în luna decembrie 2015, cu 1.000 mai mare decât în aceeași lună din anul precedent. În același timp, prin hotărâri judecătorești definitive au fost pronunțate cu 643 mai multe divorțuri în luna decembrie 2015, decât în aceeaşi lună a anului anterior.

Comentarii

Ultimă oră