Sari la conținut

Brașovenii au ocazia să învețe cum să picteze icoane pe lemn

brasovenii-au-ocazia-sa-invete-cum-sa-picteze-icoane-pe-lemn

Asociația Culturală Artessentia, în parteneriat cu Uniunea Junilor din Scheii Brașovului și Brașovechi organizează la Casa Junilor o serie de evenimente menite să readuca în atenție artele și meștesugurile uitate, specifice zonei noastre.

Reputatele artiste și restauratoare de artă brașovene, Victoria Taroi și Georgiana Gamalie îi invită pe brașoveni să participe la un curs aparte, desfăşurat pe durata a patru şedinţe, în care vor fi iniţiaţi în tainele picturii icoanei pe lemn, în tehnica vechilor iconari.

Tema cursului presupune pictarea unui fragment din icoana Sfântului Arhanghel Mihail ( datând din anul 1645, icoană aflată în prezent la Schitul Topolnița), respectând toate etapele urmate de iconarii din trecut.

Fiecare participant va lucra o icoană pe un blat de lemn grunduit (21/29 cm).


   Cursurile vor fi susţinute de Victoria Taroi și Georgiana Gamalie, membre fondatoare ale Asociaţiei Culturale Artessentia, asociaţie situată în inima Scheiului, care se preocupă de revitalizarea prin artă a patrimoniului local.

Victoria Ţăroi - licenţiată în conservare-restaurare la Facultatea de Arte Vizuale din Timişoara, cu dublu masterat în restaurare iconă şi textile - este un reputat artist vizual cu numeroase expoziţii de nivel naţional şi internaţional, cu experienţe multiple în cercetare si restaurare artă, pedagogie și curatoriat, cu portofoliu amplu în domeniul design-ului muzeal, de interior, obiect, mobilier și vestimentar.

Georgiana Gamalie - licențiată în conservare - restaurare icoane/ lemn policrom la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dimitrie Stăniloaie” din Iași, doctor în biologie aplicată în domeniul conservarii colecțiilor muzeale - are o vasta experiență în domeniul cercetării și restaurării de artă, pedagogic, muzeal și curatorial, precum și o largă arie de exprimări personale ca artist vizual.


   Curs: „Pictura icoanei pe lemn în tehnica tradițională”
   Locul de desfășurare: Casa Junilor (Sediul Uniunii Junilor din Scheii Brașovului și

Brașovul Vechi), pe strada Prundului nr. 1, lângă Poarta Şchei.
  Cursul este structurat în 4 şedinţe a câte doua ore.
  Programul va fi săptămânal, vinerea, între orele 18.00 - 20.00, în datele de 3

martie 2017, 10 martie 2017, 17 martie 2017 și 24 martie 2017.

Taxa de participare: 300 lei (se achita la prima ședință).
  Număr locuri limitat : 10 participanţi


   Pentru înscrieri, doritorii sunt invitați să transmită o confirmare fermă cu titlul „Înscriere curs icoană pe lemn”, la adresa de e-mail casajunilor@gmail.com, împreună cu datele personale de contact.

Comentarii

Ultimă oră