Sari la conținut

Braşoveanul Leonard Orban, ministru al Afacerilor Europene

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat marţi decretul decretul de numire a lui Leonard Orban în funcţia de ministru al Afacerilor Europene. Leonard Orban a fost validat de Parlament, ca ministru al Afacerilor Europene, fiind înregistrate 245 de voturi  "pentru". Din 2004, Leonard Orban a avut o evoluţie destul de rapidă, de la negociator şef cu Uniunea Europeană a ajuns să fie comisar european pentru multilingvism şi, ulterior, consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene. În calitatea sa de ministru al Afacerilor Europene, Orban va trebui să se ocupe de coordonarea a tot ce înseamnă absorbţia fondurilor europene în întreaga ţară.

L-a sfătuit să nu accepte postul. Deputatul liberal Ludovic Orban, fratele lui Leonard, s-a abţinut ieri de la vot. Ludovic Orban a declarat că nu va vota "pentru" nominalizarea fratelui său, pentru că aceasta ar însemna să voteze pentru Traian Băsescu, nici "împotrivă", pentru că nu va face niciodată un rău unui membru al familiei sale. Orban a arătat că a avut mai multe discuţii cu fratele său pe marginea acestui subiect şi l-a sfătuit să nu accepte funcţia de ministru care i-a fost propusă. „El, practic, trebuie să gireze cu imaginea bună pe care o are la Bruxelles şi, de ce nu, şi cu imaginea bună pe care o are în faţa românilor, nişte nerealizări evidente datorate unui sistem birocratic corupt (…) Esenţial este că Leonard nu primeşte, prin înfiinţarea acestui minister, pârghiile necesare”, a încheiat Ludovic Orban.

A copilărit pe Iuliu Maniu. Leonard Orban s-a născut la data de 28 iunie 1961 în oraşul Braşov, într-o familie mixtă, tatăl său fiind de etnie maghiară, iar mama sa de etnie română. În Braşov, a locuit într-un bloc de patru etaje de pe actuala stradă Iuliu Maniu. Tatăl lui a lucrat în Securitate în perioada anilor ’50-’60, apoi la Uzina 2. Are 80 de ani şi locuieşte încă în Braşov. Mama a lucrat la fosta Întreprindere cinematografică. Leonard Orban a absolvit cursurile liceului Şaguna.

Comentarii

Ultimă oră