Sari la conținut

Braşov: Singurul restaurant evreiesc ritualic din România, cu mâncare Caşer! (Galerie foto)

brasov-singurul-restaurant-evereiesc-ritualic-din-romania-cu-mancare-caser-galerie-foto

Aseară, la restaurantul Shalom, din curtea sinagogii de lângă Poarta Şchei a avut loc inaugurarea unui spaţiu cu totul deosebit. Este vorba de primul restaurant din România cu mâncare ritualică evreiască, cunoscută în toată lumea sub denumirea Caşer! Tiberiu Roth, preşedintele comunităţii evreilor din Braşov, este amfitrion şi ghid, culinar şi nu  numai.  De la el aflăm semnificaţia unei bucătării pure, ancestrale, ale cărei principii sunt scrise în Vechiul Testament:  “Caşer, în ebraică înseamnă pur, curat. Acest tip de  alimentaţie a fost creat cu mii de ani în urmă.Învăţăturile din Biblie spun că nu trebuie consumată decât carne de rumegătoare fără copită despicată, peştii doar cu solzi şi aripi şi anumite păsări. Animalele trebuie sacrificate fără să simtă durerea. După ce sunt tranşate, dacă există semne că ar fi suferit de vreo boală, nu sunt consumate! Exista un om învăţat, care se ocupa cu trierea hranei pentru a fi Caşer! Restautantul Shalom va servi, la Braşov, pentru prima oară în România, preparateale bucătăriei evreieşti ritualice. Este o mâncare simplă, aromată şi sănătoasă, care sperăm să se bucure de aprecierea pe care o merită”! - a explicat Tiberiu Roth.

Până ieri, restaurantul din curtea sinagogii a avut circuit închis. Acum este deschis pentru toţi cei care vor să guste şi să deguste bucate aparte cu arome şi amintiri din Orient. Pe pereţi sunt afişate, la loc de cinste, certificatele care dovedesc că aici, toate preparatele sunt Caşer!

Şi ne-am ospătat. Cu salată de humus, chifeteluţe de năut (falafel), supă de legume cu colţunaşi cu carne, hamburger special cu sos şi chifteluţe de cartofi, prăjituri de casă. Totul este gătit ca ... acasă, de un bucătar israelian, adus de la comunitatea evreilor din Frankfurt. Amatorii de băuturi se pot delecta cu coniac şi vin israelian, obţinut din struguri atât de copţi, încât în pahar este soare şi parfum de stafide...

Comentarii

Ultimă oră