Sari la conținut

BRAȘOV: Prețul mieilor rămâne la fel ca anul trecut, dar mieii sunt ca mici

brasov-pretul-mieilor-ramane-la-fel-ca-anul-trecut-dar-mieii-sunt-ca-mici

Anul acesta, prețul mieilor rămâne la același nivel ca și anul trecut, dar nu vor fi prea mulți scoși la vânzare. „Vindem la 25 de lei kilogramul, dar sunt mici. Au până în cinci kilograme, iar ca să îl poți vinde ar trebui să aibă șapte – opt kilograme”, ne-a declarat fermierul brașovean george Cățean. Potrivit acestuia, pentru a ajunge la greutatea normală „ar mai fi fost nevoie de două săptămâni”, scrie bizbrasov.ro.
În plus, subvenșia plătită de statul român pentru animale a fost anul acesta mai redusă decât anul trecut. „Există un buget care rămâne la acelașI nivel an de an, dar numărul de animale crește, ceea ce face ca valoarea subvenției pe animal să scadă de la un an la altul”, a explicat Cățean.
     De ieri a început comercializarea mieilor în piețele brașovene pentru Paștele catolic. „Vânzarea este destul de slabă”, a mai spus Cățean. În piețele din Brașov au fost amenajate 94 de locuri de vânzare a mieilor, iar cele mai multe tarabe sunt în Piața Dacia, 53. În piețele Astra și Star au fost amenajate 14 tarabe, în Tractorul, 10, iar cele mai puține sunt în Bartolomeu, doar 3. Pentru un loc, comercianții vor achita o taxă de 50 de lei pe zi, iar tarabele vor fi dotate cu butuci pentru tranșare, iar contra cost, vânzătorii vor putea închiria cântare, dar și bonete și halate.

În pieţele publice din Braşov nu există, însă, locuri amenajate pentru comercializare de miei vii sau pentru sacrificarea acestora. Cei care preferă să cumpere miel viu, direct de la ciobani, vor plăti mai puţin, circa 12-13 lei/kilogram, dar vor fi nevoiţi să sacrifice mieii la abatoare sau la puncte de sacrificare special amenajate.
Totuşi, cu cîteva zile înainte de Paşte preţul cărnii de miel este posibil să mai crească cu cîţiva lei, aşa cum se întîmplă în fiecare an, putând ajunge şi la 30 lei/kg de carne. În judeţ au fost autorizate temporar, special pentru sacrificarea mieilor de Paşte, opt puncte de sacrificare, la care se adaugă trei abatoare care funcţionează permanent pe tot cursul anului.
Preţul carcasei de miel de la tarabă însă va varia în funcţie de opţiunile producătorilor, dar şi de piaţa unde este pusă în vânzare carnea de miel, cea mai scumpă piaţă din oraş fiind cea din centrul vechi, Piaţa Star, însă în prima zi de comercializare a cărnii de miel, astăzi, nu a venit niciun comerciant.

Comentarii

Ultimă oră