Sari la conținut

Brașov, oraşul cu potențialul irosit de un primar corupt

brasov-orasul-cu-potentialul-irosit-de-un-primar-corupt

Dragi braşoveni,

Ca de fiecare dată, la final de lună, miercuri a avut loc şedinţa Consiliului Local al Municipiului Brașov, la care am participat cu mult interes şi implicare. În cadrul acesteia, am făcut o interpelare actualului primar George Scripcaru, prezent şi el la şedinţă, cerându-i să-mi raspundă în scris la câteva puncte legate de două subiecte importante pentru oraşul nostru, despre care vă voi relata mai jos.

Primul lucru pe care l-am solicitat este legat de Serviciul de Administrare Pieţe al oraşului Braşov. I-am cerut întâi primarului să-mi comunice, în calitate de consilier local şi cetăţean al acestui oraş, două înscrisuri: (1) despre anunţul privind organizarea licitaţiei publice pentru ocuparea locurilor publice pe care s-au construit spaţiile comerciale, şi (2) actele prin care s-au adjudecat terenurile în cauză. Totodată, în cazul în care această procedură legală de ocupare a locurilor publice nu s-a desfăşurat, am solicitat şi actele în baza cărora s-au atribuit terenurile respective investitorilor şi care au fost criteriile de selecţie.

De ce am făcut aceste solicitări? Pentru că astăzi majoritatea societăţilor comerciale care ocupă mesele din pieţele Braşovului nu eliberează bon fiscal, practicând, astfel, o evaziune fiscală considerabilă. Este inadmisibil ca economia oraşului, şi automat noi, toţi braşovenii, să avem de pierdut din cauza unor înţelegeri neştiute ori a unei neatenţii pe care Primăria o arată faţă de aceste acţiuni ilegale. Astfel, am mai solicitat primarului să informeze Consiliul Local care sunt acele societăţi comerciale care ocupă mesele din pieţe în dauna producătorilor, care este procentul din totalul meselor ocupate doar de societăţi, care este numărul de mese ocupate de fiecare societate în parte şi, în plus, care este dispoziţia de primar prin care în anul 2004 acesta a stabilit atribuţiile viceprimarilor. Cea din urmă solicitare am făcut-o pentru că în perioada 2004-2005, piaţa “Dacia” din Braşov a fost modernizată, prilej cu care acolo au fost construite, de către diferiţi investitori, şi spaţile comerciale aferente desfăşurării lor comerciale, iar cel care a condus nemijlocit această acţiune a fost domnul viceprimar Gabor Adrian, care avea atunci atribuţii delegate de Scripcaru - la acea vreme abia înscăunat la Primărie.

Trebuie să vă mărturisesc că am rămas extrem de uimit de un lucru: Scripcaru a reuşit din nou să mă surprindă (şi nu într-un mod pozitiv) cu ceva la care, sincer, nu mă aşteptam. În cadrul discuţiilor avute, acesta nu mai ştia când a numit viceprimarii, fiind extrem de confuz cu privire la domnul Adrian Gabor, în mandatul 2004 - 2008. Desigur, nu într-un mod direct, pentru că nu poate direct, dar cu o majoritate politică în Consiliul Local este destul de clar cine ia deciziile în spate şi în ce direcţie pot merge acţiunile pe care le face un primar ca dânsul. Să aibă el oare mintea atât de scurtă, sau şi-a resetat-o ca să nu spună prea multe la DNA? Încă nu putem şti, din păcate.

Al doilea lucru pe care l-am solicitat actualului primar, prin intermediul interpelării mele, a fost legat de testarea psihologică a personalului Primăriei Municipiului Braşov care a avut loc în vara anului 2004 la solicitarea lui. Acest lucru s-a produs prin angajarea firmei Dima Consulting Group, cu sediul pe strada Mirăslău, iar testarea a fost făcută în special pentru a a face profilul psihologic a personalul cu funcţii de conducere din administraţia locală. Astfel, am solicitat: (1) temeiul legal în baza căruia primarul a încercat să întocmească acest profil psihologic al funcţionarilor publici, (2) dacă firma de mai sus a asigurat consultanţă în alegerile din 2004 şi dacă o mai face şi acum, (3) câţi bani publici a plătit Scripcaru pentru acea activitate cu iz kaghebist şi (4) dacă el este implicat într-o acţiune bănuitoare cu privire la viitorii posibili candidaţi la funcţia de primar al Municipiulu Braşov - făcând referire la data de 12.04.2016, dată la care comemorăm 71 de ani de la moartea lui FDR (Franklin D. Roosevelt), şi la faptul că din perspectiva lui Scripcaru viitorii posibili candidaţi vor fi purtaţi pe “meleaguri argeşene” de urmaşiimeşterului A. Manolea.

În final, pentru că sunt un om de cuvânt şi, indiferent de situaţie, îmi respect promisiunile, i-am oferit domnului Scripcaru şi acea carte semnată special pentru el de Marian Godină, atunci când şi-a lansat cartea "Flash-uri din sens opus" la Braşov. Am profitat de ocazie, de faptul că este şi dânsul prezent la şedinţă, aşa că i-am făcut acest cadou.

Aştept cu mult interes răspunsurile la interpelarea făcută de mine miercuri, pe care îl rog să le dea tuturor brașovenilor. Ca brașovean, mă preocupă aceste probleme pentru că trebuie să aflăm cu toţii cum au fost administrate serviciile oraşului nostru încă de la începutul înscăunării lui Scripcaru la Primărie.

Cu repspect pentru Braşov şi braşoveni

Cristian Macedonschi

Candidat la funcția de Primar al Municipiului Brașov din partea FDGR

Comentarii

Ultimă oră