Sari la conținut

BRAŞOV: Mesaj din partea poliţiştilor pentru elevii braşoveni

brasov-mesaj-din-partea-politistilor-pentru-elevii-brasoveni

Este mai bine să previi! Astfel, până pe 13 mai, oamenii legii sunt prezenţi în şcolile din Braşov pentru desfăşurarea unor activităţi preventive, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă public. Au loc întâlniri cu elevi şi profesori pentru prezentarea unor teme legate delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor, identificarea elevilor cu comportament deviant şi consilierea acestora împreună cu cadrele didactice şi psihologii. Totodată, se urmăreşte identificarea persoanelor care nu îşi justifică prezenţa în incinta sau în apropierea unităţilor de învăţământ.

Pentru a se evita implicarea copiilor în săvârşirea unor fapte care contravin legii sau pentru ca elevii să nu devină victime ale infractorilor sau ale propriilor greşeli, poliţiştii au câteva recomandări atât pentru copii cât şi pentru părinţi:

  • Menţineţi legătura între mediul familial şi cel şcolar, Multe dintre informaţiile privitoare la dezvoltarea comportamentului infracţional pot fi furnizate de către cadrele didactice.
  • Educaţi copiii în spiritul respectului faţă de regulamentul şcolar pentru a se putea integra în mediul şcolar şi mai apoi în cel social.
  • Evitaţi violenţa şi injuriile în mediul familial. Acestea sunt cauze care duc la declanşarea unor conflicte care pot degenera în violenţe. Un limbaj controlat, fără jigniri, previne escaladarea conflictelor.
  • Sfătuiţi-i pe tineri să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant, să evite frecventarea mediilor în care se află persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc.
  • Manifestaţi prudenţă în relaţiile cu persoanele pe care le-aţi cunoscut din întâmplare. Nu uitaţi că în spatele binevoitorilor se pot ascunde, adesea, escroci, care vă pot influenţa să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victime.
  • Nu încurajaţi tinerii să îşi creeze conturi pe reţelele de socializare înainte de a împlini vârsta de 14 ani sau să posteze pe internet informaţii şi fotografii cu caracter personal. Verificaţi periodic activitatea acestora în mediul virtual.
  • Feriţi-vă de plasatorii şi consumatorii de droguri, oricât de tentante ar fi „atenţiile” oferite (doze gratuite, bani, obiecte etc.). Dacă anumite persoane vă încurajează să consumaţi droguri, motivând că sunt „uşoare” şi nu au efecte negative asupra organismului, trebuie să vă dea de gândit. Altfel, vă veţi compromite situaţia şcolară, familială, profesională, libertatea sau chiar viaţa.

Comentarii

Ultimă oră