Sari la conținut

După aproape trei ani de amânări, Guvernul nu mai poate controla preţurile la gaze naturale. În loc să crească preţul gazelor naturale gradual, începând cu 2007, Guvernul este obligat de FMI să „compenseze” această amânare cu o scumpire unitară în acest an.
Creştere generală de preţuri. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut marţi, într-o întâlnire cu ministrul economiei, Ion Ariton, renunţarea la preţurile reglementate pentru producţia de gaze naturale şi energie electrică şi prezentarea unei noi formule de calcul. Potrivit analiştilor, acestă liberalizare va duce la dublarea preţurilor gazelor naturale, fapt ce va declanşa o creştere generală de preţuri, în special la alimente. Liberalizarea înseamnă renunţarea la reglementarea  tarifelor şi alinierea preţului gazelor din productia internă la nivelul celor din import. În acest  moment, alinierea ar însemna aducerea preţului de la 160 de dolari mia de metri cubi, cât este în prezent, mai aproape de nivelul de 380 de dolari/1.000 mc, cât sunt gazele din import.
Cerinţă fermă a FMI. După discuţii de aproape două ore cu reprezentanţii FMI, ministrul economiei, Ion Ariton, a declarat că aceştia solicită reverificarea preţurilor: „Vor ca preţurile să fie liberalizate, şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o nouă formă de calcul, că sunt probleme”. În 2010, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituţie care are rolul de a stabili preţurile la energie şi gaze, a anunţat că va comanda un studiu privind impactul renunţării la preţurile reglementate ale gazelor şi electricităţii. În România, aproape toţi producătorii de electricitate sunt obligaţi de ANRE să aloce o parte a producţiei pentru consumul populaţiei, la preţuri stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş au preţuri de producţie stabilite de ANRE.
Cele mai mici preţuri din Europa. Ultima scumpire a gazelor a avut loc în vara lui 2008,  iar în 2009 au avut loc două runde de ieftiniri. Între timp, preţurile la gazele din import au crescut. În 2009, mia de metri cubi de gaze din import costa 280 dolari. Acum sunt cu cel puţin 100 de dolari  mai scumpe. În acest moment, România are cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană. Fapt dovedit şi de cifrele Eurostat. Cel puţin la consumatorii casnici, preţurile  sunt la jumatate faţă de media UE. Consumatorii casnici plătesc în medie 7,64 euro pe GJ (n.red unitate de măsura folosită în Europa) faţă de o medie de  14,54 euro, iar consumatorii industriali 6,19 euro faţă de o medie de 8,44 euro.
ANRE va face o analiză. Liberalizarea preţurilor la gaze naturale, cu excepţia consumatorilor casnici şi captivi (spitale, şcoli, grădiniţe, unităţi de asistenţă socială, instituţii de interes public etc.), propusă de FMI, nu este în prezent discutată de Guvern, dar ANRE va face o analiză în următoarele luni şi va prezenta concluziile Executivului, pentru luarea unei decizii, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei. Deciziile privind evoluţia preţurilor la gaze vin de la Guvern, nu de la Autoritatea de Reglementare, chiar dacă aceasta este, teoretic, o institutie independentă. Potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul blochează preţurile de teama unor scumpiri în lanţ.

Comentarii

Ultimă oră