Sari la conținut

Farmaciile din Braşov nu le mai eliberează medicamente compensate şi gratuite.

Cu datorii record de 1,2 miliarde, cu bugetul secătuit, dar în aşteptarea rectificării care să pună din nou în mişcare rotiţele unui sistem bolnav şi în lipsă cronică de idei, autorităţile au ales tăierile în locul reformei. De la 1 august, medicamentele pentru bolnavii de cancer, diabet, HIV sau TBC se vor ieftini cu 15%, iar adaosurile farmaciilor şi distribuitorilor vor scădea, măsură care va aduce 66 de milioane de euro la buget.
Bolnavii, în pericol. Ideea i-a nemulţumit profund pe producători, care au ameninţat că medicamentele vor deveni ţinta speculanţilor, care le vor vinde pe bani mai mulţi în străinătate. Pacienţii sunt conştienţi însă că dacă producătorii vor spune "stop", consecinţele vor fi tragice. Cei mai afectaţi sunt bolnavii de cancer şi diabet. Banii alocaţi de minister pe aceste programe s-au terminat din mai, iar în prezent, farmaciştii care eliberează reţete compensate le fac cadou bolnavilor, pentru că statul nu le mai decontează.
Cu restanţe de peste un an. La Braşov, ca şi în alte judeţe din ţară, există farmacii care nu mai eliberează medicamente compensate şi gratuite pentru cancer şi diabet din cauza lipsei de fonduri. Reţetele nu au mai fost preluate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din martie-aprilie 2010. "Casa a anunţat epuizarea fondurilor la nivel naţional, din acest motiv sunt şi farmacii care nu mai eliberează medicamente compensate,  inclusiv pe programe de diabet sau oncologie. Însă se aşteaptă o rectificare a bugetului prin luna august " a declarat Mihaela Pop, director Patronatul Farmaceutic Braşov.
20% dintre farmacii, în faliment. Practic, spun reprezentanţii Patronatului farmaceutic Braşov, farmaciile au plătit din bugetul propriu aceste medicamente  compensate, iar recuperarea banilor de la Casa de Asigurări de Sănătate întârzie peste termenul legal. "Neplata acestor arierate duce la falimentarea cu prioritate a farmaciilor mici care nu au susţinere. Pot să vă spun că în 2010 cam 20% dintre aceste farmacii au dat faliment, fie că e vorba de faliment oficial, fie fiind preluate de către depozite în contul datoriilor neplătite de către acestea" a adăugat Mihaela Pop.
Datorii de peste 1,12 miliarde de euro. Medicamentele compensate şi neplătite reprezintă la nivel naţional 1,12 miliarde euro, dintre care 660 milioane euro în termenele de plată, 330 milioane de euro peste termenele de plată şi 130 de milioane euro reprezintă facturi neprimite la înregistrare. Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o economie estimată la peste 66 milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei).
În aceste condiţii, bolnavii sunt sfătuiţi să sune la farmacii pentru informaţii legate de reţetele compensate şi gratuite.

Comentarii

Ultimă oră