Sari la conținut

În virtutea unei legi mai vechi adoptată înaintea aderării la UE, care prevede că preţurile pentru diferite sectoare economice pot fi îngheţate în situaţii excepţionale, premierul Emil Boc vorbeşte despre stoparea preţurilor la carburanţi. În acest sens, el a solicitat Consiliului Concurenţei să analizeze, împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene,  dacă legea Concurenţei adoptată în 1996  mai este compatibilă cu normele UE şi dacă se poate dovedi că piaţa carburanţilor se află într-o situaţie excepţională. "Dacă răspunsul va fi pozitiv, vom găsi o soluţie", spune Emil Boc.
Creşteri nejustificate. În luna ianuarie, Fiscul a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%. De la începutul acestui an companiile petroliere au scumpit carburanţii de mai multe ori.


Monopol între companii. În urma raportului premierul a cerut atunci ANAF-ului să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol între companiile petroliere.  Rezultatele anchetei demarate de Consiliu Concurenţei pe piaţa carburanţilor va fi finalizată până la jumătatea anului.


 
    "Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri", Legea Concurenţei, adoptată în 1996


Comentarii

Ultimă oră