Sari la conținut

Bisericile cu turnuri cu ceas, din Ţara Bârsei, într-un joc educativ

bisericile-cu-turnuri-cu-ceas-din-tara-barsei-intrun-joc-educativ

Aproximativ 450 de elevi, cu vârste între 10 şi 14 ani şi 13 profesori de-ai lor au aflat mai multe despre monumentele din locul în care trăiesc pornind de la turnurile cu ceas ale bisericilor.


   Toate acestea în cadrul proiectului cultural „Povestea timpului în turnurile cu ceas din Ţara Bârsei”, care s-a derulat în perioada aprilie – august.
Concret, proiectul a urmărit ca prin activităţi educative să-i familiarizeze pe copiii participanţi cu istoria locală şi patrimoniul cultural construit din localitatea în care trăiesc.

Activităţile au avut loc în biserici fortificate din Braşov, Codlea, Bod, Cristian, Feldioara, Sânpetru, Săcele, Hărman, Rotbav, Vulcan, cu specificitate pe povestea ceasurilor din turnurile acestor biserici medievale, originea lor şi unicitatea fiecărui mecanism de ceas, legătura lor cu comunităţile şi cele mai importante repere din istoria acestor comunitati.


  Lecţiile de educaţie culturală organizate în incintele celor 13 monumente de arhitectură medievală transilvăneană au fost susţinute de istoricul şi muzeograful Cristina Tănase şi de meşterul ceasornicar Zoltan Boer, inginer specialist în conservarea şi funcţionarea ceasurilor din turnurile medievale din judeţul Braşov, care le-au povestit copiilor despre aceste mecanisme de ceas, curiozităţi despre aceste simboluri medievale ale satelor transilvanene.

În cadrul proiectului a fost organizat şi un concurs interşcolar, în care elevii participanţi au realizat reprezentări ale turnurilor cu ceas din bisericile fortificate din Ţara Bârsei, lucrări expuse timp de două săptămâni la Casa Junilor.

În plus, a fost creat un joc online de tip quiz, disponibil şi pe smartphone, în care copiii pot îmbina jocul virtual cu întrebări de cunoştinţe despre patrimoniul cultural local şi istorii ale bisericilor fortificate. Jocul este disponibil pe www.bisericicuceas.ro .

De asemenea, a fost editată şi o broşură cu bisericile fortificate din judeţul Braşov şi cele mai frumoase poveşti şi mai interesante curiozităţi despre ceasurile din turnurile medievale. Broşura semnată de istoricul Cristina Tănase este ilustrată de graficianul Liana Stănescu, un cunoscut ilustrator de cărţi de poveşti pentru copii. Lucrarea, care a fost diseminată elevilor participanţi la proiect, este disponibilă şi în format online pe site-ul Asociaţiei Maya Mistermind (https://www.mayamontessori.ro/ ), dar şi pe site-ul Inspectoratului Judeţean Școlar Braşov, de unde poate fi descărcată gratuit.

În plus, 40 de copii şi 12 profesori au fost în vizită la Muzeul Ceasului din Ploieşti şi la Muzeul Cinegetic Posada.

Toate şcolile participante au fost premiate cu cărţi despre patrimoniul cultural braşovean şi cu pachete de jocuri educative şi de arhitectură.


   Valoarea totală a proiectului a fost de peste 71.000 lei, din care 63.600 a reprezentat co-finanţarea de la Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Comentarii

Ultimă oră