Sari la conținut

Biroul de Combatere a Crimei Organizate, pe urmele firmei-minune din Hoghiz

Inspectorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Braşov au declanşat un amplu control la „firma minune” din Hoghiz, cea care a raportat doi ani la rând câştiguri astronomice de peste 17 miliarde de lei, ce reprezintă 3% din PIB-ul României.

De ce vor profit numai pe hârtie?

Activitatea SC American European Marketing & Enterprises SA a stârnit interesul celor care se ocupă de crima organizată, conducerea DGFP primind recent o scrisoare prin care se cer amănunte despre ciudata activitate a societăţii comerciale. Firma, cu sediul într-o casă din satul Fântâna, a raportat profituri care nu pot fi impozitate, existând numai sub formă de capitalizare a unor acţiuni care au fost evaluate de un expert. În această situaţie, numeni nu a putut explica până acum ce interes are o companie să obţină numai pe hârtie un profit de pe urma căruia nu se poate plăti un impozit.

În SUA, doar o căsuţă poştală

„Am primit delegare de competenţe de la Serviciul Mari Contribuabili de la ANAF şi am declanşat acest control. Am reuşit să identificăm pe unul din administratori şi verificăm actele contabile ale firmei“, a declarat azi, într-o conferinţă de presă, Dumitru Ion-Dumitrescu, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov. Deocamdată, însă, ca şi în 2010, când Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a anunţat că firma este controlată, se aşteaptă răspunsuri de la Fiscul german. Din SUA, răspunsul a fost scurt: firma are doar căsuţă poştală. Şi Biroul de Combatere a Crimei Organizate a solicitat deja fiscului date despre activitatea desfăşurată de firma American European Marketing & Enterprises SA.

Au ţepuit-o pe proprietara casei în care stau cu chirie

AEME nu are sediul în vreun bloc luxos de birouri, ci într-o modestă casă de trei camere din satul Fântâna, comuna Hoghiz, judeţul Braşov. Acţionarii firmei au semnat cu proprietara Urania Casangiu, un contract de închiriere a locuinţei în 2007, când ­AEME a fost înfiinţată. Contractul semnat atunci prevede că prelungirea sa se face automat anual şi nici o sumă drept chirie. Singurul beneficiu care a fost promis familiei Casangiu a fost că AEME va renova locuinţa închiriată iar acţionarii îi vor găsi soţului Uraniei, şomer pe atunci, un loc de muncă. Acum, conform www.romanialibera.ro, Urania Casangiu îi caută pe cei cu care a semnat contractul şi nu are 1.000 de lei ca să plătească un avocat care să îi rezilieze înţelegerea.

Citeste si

Firma fantomă din Hoghiz rămâne cel mai mare contribuabil din ţară

Comentarii

Ultimă oră