Asociaţia de Servicii Sociale SCUT Braşov organizează sâmbătă, 6 octombrie 2018, a IX-a ediţie a evenimentului „Biblioteca Vie'', care face parte din proiectul „Schimbare în bine pentru tineri”. Cărţile sunt oameni care se confruntă cu diverse stereotipii sociale, precizează organizatorii.

  «Ei sunt cărţile vii cu care cititorii au şansa de a interacţiona sub îndemnul „Întâlneşte-ţi prejudecata!”.

   Cititorii au ocazia să-și aleagă cartea dorită (omul), răsfoind catalogul în care se află cărţile şi o scurtă descriere a acestora şi a prejudecăţilor asociate.

Cititorul „lecturează” Cartea Vie timp de 15 minute, având dreptul să prelungească împrumutul cu încă cinci minute.

    La ediţia din acest an se vor afla „pregătite” pentru public un număr de 46 cărţi vii (deţinuţi, persoane cu dizabilităţi, astrolog, arhitect, terapeuţi, criminalist, poliţist, avocat, teolog şi alţii), cu vârste începând de la 20 de ani.

   Aceste cărţi vii s-au confruntat cu anumite etichete pe care vrem să le diminuăm, să le reducem pe cât posibil. Este foarte uşor să pui o etichetă cuiva fără să ştii ce poveste este în spatele respectivului om. Membrii comunităţii sunt invitaţi să participe la eveniment şi, dacă au anumite prejudecăţi faţă de anumiţi oameni, au ocazia să discute şi să afle poveştile lor. Sunt multe bariere care pot fi date jos», a explicat directorul executiv al Asociaţiei de Servicii Sociale SCUT, Mariana Busuioc.

    Cărţile vii nu sunt actori ce joacă un anumit rol, ci sunt oameni cu poveşti care ar da cititorului o experienţă unică de învăţare în doemniul diversităţii. Biblioteca Vie îşi propune să promoveze respectul pentru drepturile omului şi demnitatea umană, să atragă atenţia asupra diversităţii în toate formele ei, să stimuleze dialogul între oameni.

  La ultima ediţie a evenimentului au participat 200 de persoane care au interacţionat cu Cărţile Vii.

  Biblioteca Vie este un concept internaţional (http://humanlibrary.org/ ) care îşi propune să promoveze respectul pentru drepturile omului, diversitatea în toate formele ei şi să stimuleze dialogul între oameni.

   Evenimentul se desfăşoară în parteneriat cu Universitatea „Transilvania” şi are loc între orele 10.00 - 17.00, la Aula „Sergiu Chiriacescu” a instituţiei de învăţământ.
 
    La „Biblioteca Vie” intrarea este gratuită.