Sari la conținut

Biblioteca din Victoria va fi transformată în Centru de Informare pentru Tineri

biblioteca-din-victoria-va-fi-transformata-in-centru-de-informare-pentru-tineri

Biblioteca orăşenească din Victoria se va transforma în Centru de Informare pentru Tineri, conform proiectului propus de Directorul Casei de Cultură, Corina Hoajă, pentru a atrage tinerii spre lectură. Fondul de carte al bibliotecii numără în prezent 16.000 de volume care urmează să fie aranjate în noul centru.

Deocamdată cărţile zac în mijlocul încăperii de la etajul Casei de Cultură, acolo unde va fi amenjat centrul de informare.

,,Am achiziţionat rafturi pentru bibliotecă, însă pînă în prezent au fost livrate jumătate dintre ele. Pe toţi pereţii vom monta rafturile şi apoi aşezăm cărţile. Ne-am gîndit să transformăm biblioteca într-un centru pentru tineri ca să-i implicăm în activităţile culturale din oraş. La biblioteca oraşului, elevii nu vin pentru că instituţiile de învăţămînt au biblioteci bine dotate” a spus Corina Hoajă, directorul de la Casa de Cultură.

Achiziţionarea rafturilor a fost finanţată de la bugetul local.

 Biblioteca oraşului Victoria are o istorie de peste 4 decenii. La începuturi funcţionau mai multe biblioteci, fiecare cu volume de carte specifice domeniului de activitate, la Combinatul Chimic Victoria, la Școala Chimică Liceală şi Profesională, la şantierele de construcţii, etc.

De exemplu, la data de 31 decembrie 1971 fondul de carte al bibliotecilor din oraş era de 25.871 volume. După 1990, activitatea bibliotecii oraşului s-a mai redus, numărul volumelor scăzînd pînă la 16.000.

Perioada critică s-a înregistrat între 2009 şi 2016, cînd Clădirea Casei de Cultură a intrat în reabilitare. Atunci cărţile au fost depozitate în saci.

   Se poate spune că de 2 decenii, Bibiblioteca orașului Victoria a intrat într-un adevarat declin, întrucât fondul de carte n-a mai fost îmbogăţit. A fost perioada în care s-au dezvoltat bibliotecile şcolilor din oraş, iar cititorii de carte au devenit abonaţii acestora și s-au îndreptat mai puțin spre biblioteca publică a orașului.


  Ca o comparație, la Centrul de Documentare şi Informare din cadrul Liceului Teoretic ,,IC Drăguşanu” sînt înregistrate 30.000 de volume. Acolo sunt înscrişi ca abonați peste 700 de elevi şi 150 de localnici. În perioada 2007 – 2010 liceul teoretic a achiziţionat cărţi şi calculatoare în valoare de 81.793,93 lei. La biblioteca CT. ,,Dr. Alexandru Bărbat” sînt înregistrate 24.900 de volume. Biblioteca din incinta internatului este frecventată de 900 de cititori dintre care 800 elevi şi profesori, iar restul pensionari.

De doi ani biblioteca Biblioteca oraşului Victoria a fost deschisă, însă i-au lipsit cititorii. La instituția publică s-au organizat mai multe evenimente cum ar fi lansări de cărţi, cursuri de pregătire şi conferinţe.

,,Nu s-au achiziţionat cărţi de mulţi ani, dar nu ne plîngem, avem dicţionare, atlase, volume de poezii, romane, legende, basme, proză şi poveşti. Cu finanţare de la bugetul local am achiziţionat şi o scenă care va fi montată în bibliotecă, unde se vor organiza evenimente restrânse. Ne-am gîndit la această variantă, pentru că sala mare de spectacol cu 325 de locuri nu se umple la toate evenimente. În bibliotecă, există suficient spaţiu şi este păcat să nu profităm de el” a mai spus directorul Casei de Cultură, Corina Hoajă.

Populaţia din Victoria s-a dezobişnuit să participe la evenimentele culturale organizate la Casa de Cultură. Din acest motiv multe spectacole au fost amânate din lipsa publicului.


  Însă se dorește ca pe viitor situația să se schimbe și Centru de Informare pentru Tineri să atragă publicul la tot felul de evenimente, acțiuni și activități.

,,Rugăm părinţii să fie receptivi cînd organizăm piese de teatru, filme şi spectacole pentru copii. Preţul unui bilet nu depăşeşte 12 lei” a mai spus Corina Hoajă.

La Casa de Cultură au fost înfiinţate mai multe cercuri pentru copii. Este vorba despre muzică, dansuri populare, şah şi tenis de masă. Părinţii sunt invitați și încurajați să-şi înscrie copiii la aceste cercuri.

Comentarii

Ultimă oră