Sari la conținut
bazaltele-din-racos-minune-a-naturii

Un paradis al geologilor- aşa este descrisă de cei avizaţi rezervaţia ,, Bazaltele de la Racoş.,, Iubitorii de geoturism sau de fotografie vor pierde mult timp în labirintul de piatră al carierelor. Coloanele de bazalt, situate la marginea satului  braşovean Racoş,  au o înălţime cuprinsă între 10 şi 15 metri şi s-au format ca urmare a răcirii rapide a lavei vulcanice.  Din punct de vedere ştiinţific, marchează încheierea erupţiei vulcanice în Carpaţii Orientali.

Coloanele reprezintă un   adevărat spectacol natural şi au ieşit la iveală după exploatarea îndelungată a bazaltului pentru construcţii.  Cariera a reprezentat  multă vreme principala activitate pentru localnicii  din Racoş şi împrejurimi.

Pentru conservarea acestui monument, statul a declarat complexul geologic  rezervaţie protejată. După o scurtă plimbare de câteva minute, de la coloane ajungi la Cariera Brazi, o altă minune a naturii.   Pereţii de rocă  se oglindesc  într-un lac    ce s-a format în urma topirii zăpezii şi acumulării apei de ploaie şi, posibil, şi din infiltraţii. Lacul, lung de 400 de metri,  lat de vreo 200 şi    adânc de  peste 10 metri , datează doar de câţiva   ani, de când exploatările de bazalt s-au oprit. Apa  este foarte limpede şi are  o culoare   verde smarald. Prin frumuseţea şi dimensiunea lor, coloanele  şi lacul Brazi , dar şi vulcanul stins din apropiere, reprezintă un punct de interes turistic în zonă. Ele ar putea face parte dintr-un circuit  alături castelul Bethlen , siturile dacice, precum şi  cetăţile medievale de la Rupea şi Homorod. Acum, dacă vrei să vizitezi rezervaţia de bazalt şi vulcanul , trebuie să-i întrebi pe  localnicii din Racoş  cum se ajunge ,  pentru că indicatoarele care au existat au fost furate.

Comentarii

Ultimă oră