Sari la conținut

Traian Băsescu a lansat luni un atac pe faţă la proiectul noii Constituții după ce forma cerută de el a fost respinsă recent de Parlament.Atacul a fost lansat în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de către noii judecători ai CCR, Daniel Morar, Mona Pivniceru și Valer Dorneanu.Băsescu le-a cerut judecătorilor CCR să respingă revizuirea actuală a Constituției.
"În mâinele CC va fi noua Constituţie a României. Nu preget să menţionez că în momentul de faţă şi-a pierdut rostul de a fi revizuită. Singurul element care a stat la baza revizuirii Constituţiei a fost legat de politica de simplificare a statului şi de a răspunde referendumului din 2009. (...) Vreau să subliniez, nu pentru că aş critica pe cineva, dar în faţa judecătorilor CC am obligaţia să spun ce gândesc. Revizuirea Constituţiei în baza referendumului din 2009 era singura justificare a acestei revizuiri. Ceea ce se face în momentul de faţă nu are decât rostul de a complica funcţionarea statului. (...) Aş spune că revizuirea actuală reprezintă un risc de blocare a statului. (...) Am şi o altă îngrijorare: dacă un referendum poate fi considerat un simplu sondaj. (...) Cred că sondajele sunt pentru casele de sondaj, iar referendumul exprimă suveranitatea poporului, aşa cum se spune în Constituţie", a susţinut Băsescu.
Referendumul la care se referă Traian Băsescu nu este, cel de anul trecut prin care milioane de români au cerut să-şi dea demisia, ci cel din 2009 pe care l-a organizat ca să mai câștige un mandat prezidențial și care prevede trecerea la un parlament unicameral și un număr maxim de 300 de parlamentari.
Proiectul de revizuire a noii Constituţii prevede ca mandatul prezidenţial să fie patru ani, iar nu de cinci ca în prezent, în plus atribuţiile şefului statului au fost diminuate. Astfel, potrivit noilor reglementări, şeful statului este obligat să accepte premierul propus de partidul/alianţa care obţine cele mai multe mandate de parlamentar, nu are dreptul să refuze nominalizările de miniştri în caz de remaniere şi nu mai are dreptul de a cere urmărirea penală a miniştrilor şi nici să-i suspende din funcţie, atribut care revine acum exclusiv parlamentului.

Comentarii

Ultimă oră