Sari la conținut
bani-pentru-dotarea-isu-din-regiunea-centru

Eforturile Consiliului Județean Brașov pentru sprijinirea activității ISU prin atragerea fondurilor europene s-au intensificat după aderarea României la UE și posibilitatea atragerii fondurilor nerambursabile prin Programul Ope­ra­țio­nal Regional, spune  vice­președintele Con­si­liu­lui Județean Brașov, Mihai Pascu.

Astfel , la nivelul Regiunii Centru, s-au obținut fonduri prin proiectul  „Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea 7 Centru” a declarat Mihai Pascu pentru ziarul „Astra” al Consiliului Judeţean.
Astfel,  au fost achiziţionate în total 39 de autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă: 6 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă (una pentru Brașov), 3 de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radio­logic, una revenind județului Brașov), 6 pentru des­car­cerări grele (una pentru Brașov) şi 24 complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă (patru pentru județul Brașov), respectiv echipamente de comunicaţie pentru centrul de comandă şi control existent la centrul regional de la Târgu-Mureş.
„Datorită succesului aces­­tui proiect, re­pre­zen­tan­ții celor șase județe au depus o nouă cerere de finanțare, care a fost aprobată, astfel încât în prezent suntem în faza de implementare a unui nou proiect”, a precizat Pascu. Titlul noului proiect este „Echipamente pentru îmbu­nătățirea intervențiilor în situații de urgență”.
Valoarea proiectului este de 20.356.621,20 lei. Obiectivul general al proiectului este creş­terea gradului de si­gu­ran­ță a populației, indiferent de localizarea aşezămintelor umane, prin creşterea ca­li­tă­ții serviciilor pentru si­gu­ran­ță publică şi de asistență medicală în situații de ur­gență, în vederea sprijinirii unei dezvoltări economice şi sociale durabile şi echilibrate teritorial la nivelul Regiunii 7 Centru.
Prin acest proiect se va realiza dotarea In­spec­toratelor pentru Situații de Urgență ale județelor Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu şi ale structurilor SMURD din cadrul acestor inspectorate cu 22 autospeciale de teren pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică (una pentru județul Brașov), 4 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare (una pentru Brașov), 16 ambulanțe de prim ajutor tip B2 (trei pentru Brașov), 2 ambulanțe de terapie intensivă (de tip C, dintre care una pentru Brașov).
„De asemenea, se va asigura instruirea a 516 de persoane care vor utiliza aceste echipamente specifice, scăderea timpul mediu de răspuns al unităților mobile de intervenție la locul intervenției (cu autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă) de la 23’18” la 21’32” în zonele rurale şi de la 10’07” la 8’42” în zonele urbane, precum și scăderea timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor – asistență medicală la locul intervenției de la 16’09” la 13’57” în zonele rurale şi de la 5’49” la 4’40” în zonele urbane”, a mai precizat Mihai Pascu pentru ziarul „Astra” al Consiliului Judeţean.
Echipamentele specifice ce vor fi achiziționate în cadrul proiectului vor putea fi utilizate în îmbunătățirea acoperirii riscurilor naturale, tehnologice, biologice, sociale şi de incendii, chiar şi incendii la fondul forestier respectiv incendii izbucnite în zone cu acces limitat, precum şi tuturor riscurilor care presupun asistență medicală de urgență.

Comentarii

Ultimă oră