Sari la conținut

Bani europeni pentru telegestionarea iluminatului public

bani-europeni-pentru-telegestionarea-iluminatului-public

Hotărâre de Guvern pentru problema proprietăţii stâlpilor de iluminat şi a unor drumuri din Braşov! Este soluţia pe care au găsit-o autorităţile publice pentru a evita pierderea unei finanţări importante, pe un proiect de telegestionare a iluminatului public. Sunt în joc 11 milioane de lei, bani europeni.

Braşovul riscă să piardă o sumă importantă, din cauza că nu s-a găsit nicio soluţie legată de proprietatea primăriei asupra stâlpilor de iluminat. „De mai bine de un an de zile este o adevărată dezbatere şi un ping-pong cu ministerele de resort din Guvern, legate de actele de proprietate şi atestare a proprietăţii asupra unor stâlpi de iluminat public şi a unor drumuri din municipiul Braşov, fapt ce ne-a dus în situaţia de a risca să nu putem accesa peste 10 milioane de lei pentru un sistem de telegestiune a iluminatului public, pe o componentă, şi pe altă componentă, pentru montarea de camere de supraveghere şi butoane de panică în oraş”, a declarat Răzvan Popa, viceprimar Braşov.
Hotărârea de Guvern va fi emisă în această săptămână, astfel că, până la finele lunii, Braşovul va putea intra în posesia contractului. Conform proiectului, va exista la primărie un dispecerat unde va fi supravegheat şi controlat fluxul luminos degajat de becurile stradale.
Reprezentanţii administraţiei locale spun că, astfel, se va putea reduce consumul de curent electric, iar echipele de intervenţie vor putea interveni în timp real pentru înlocuirea unui bec stricat, spre exemplu. Cu ajutorul aceluiaşi proiect, conform studiilor, vor fi montate pe stâlpi camere de supraveghere şi butoane de panică, pe care le vor manageria cei de la Poliţia locală. „Practic, vor fi acele dispozitive ca şi în cazul butoanelor de incendiu, montate în locuri publice, accesibile oricui, supravegheate video, evident, pentru a nu exista abuzuri. Butoane de panică la care poate apela oricine are vreo problemă în cartier. Mă refer la abuzuri, la bătăi, jafuri, tâlharii, orice fel de lucruri  care se întâmplă în această zonă”, a mai spus Răzvan Popa, viceprimar Braşov.
Studiile de până acum au identificat 26 de zone de risc în Braşov. Cele mai multe sunt în marginea cartierelor Noua, Bartolomeu Nord, Timiş Triaj sau Tractorul, însă şi centrului istoric i s-a pus ştampilă de zonă de risc, din cauza traficului şi a circulaţiei pietonale intense.

Comentarii

Ultimă oră