Sari la conținut

Bancherii, sprijiniţi de FMI şi de Comisia Europeană

La plecarea din România, Jeffrey Franks, reprezentantul FMI, a evitat să mai facă vreo referire clară cu privire la modificarea Ordonanţei 50. Problema a fost preluată de reprezentanţii Comisiei Europene, care au avertizat România că scrisoarea de pre-infringement a fost trimisă deja şi aşteaptă să le explicăm de ce România nu a respectat directivă europeană şi a introdus în OUG 50/2010 orice tip de credit, inclusiv cele aflate deja în derulare şi cele ipotecare.


Se aplică retroactiv?

Aplicarea retroactivă a OUG 50/2010 este, însă, marea problemă a bancherilor. Dar neînţelegerile pornesc chiar de la definirea noţiunii de aplicare retroactivă. Astfel, partea română spune că nici nu se pune problema de retroactivitate pentru că ordonanţa se aplică unui contract care îşi face efectele în viitor. „Dacă vine guvernul astăzi şi spune că gigacaloria se majorează de 3 ori. Ce facem? Să spunem «Stai că nu plătesc că e o lege nouă şi nu se poate aplica retroactiv?». Evident că nu. În exact aceeaşi situaţie sunt şi creditele pe 20, 25, 30 de ani. Îşi produc efectele acum, pe noua reglementare”, explică avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă o parte dintre clienţii nemulţumiţi ai băncilor.


N-a plecat încă nicio bancă

Până şi preşedintele Băsescu vede în acelaşi fel aplicarea pentru contractele în derulare. El a declarat la TVR că retroactivitatea este o falsă impresie. Alţii atrag atenţia că băncile au modificat singure deja ceva despre care spun acum că nu se poate aplica retroactiv. Astfel, ordonanţa are deja efecte, deoarece contractele de creditare au fost modificate pe baza ei, iar acest proces nu poate fi dat înapoi, după cum spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. În acelaşi timp, fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu aminteşte că ordonanţa funcţionează deja de câteva luni şi până acum nu a plecat nicio bancă din România.


Clauzele abuzive

Se pare, însă, că băncile pot fi date în judecată chiar şi dacă ordonanţa 50 ar arăta aşa cum vor ele. De fapt, în procesele deschise până acum se discută despre alte legi. „Clauzele abuzive din contracte pe care le invocă aceşti consumatori nu sunt abuzive pentru că a venit ordonanţa şi a spus că nu mai sunt acceptate pentru ca sunt abuzive. Este o reglementare foarte veche - ordonanţa protecţiei consumatorilor 21/1992 - şi există o lege 193/2000 cu privire la clauze”, a mai declarat Gheorghe Piperea.

Comentarii

Ultimă oră