Sari la conținut

Balul Căluşarilor de la Râșnov, condus de veteranul Ilie Mircea (în vîrstă de 92 de ani)

balul-calusarilor-de-la-rasnov-condus-de-veteranul-ilie-mircea-in-virsta-de-92-de-ani

Balul Căluşarilor, una din tradiţiile importante ale râşnovenilor, a avut loc sâmbătă seara (1 februarie 2020), cu o prezenţă numeroasă, la fel cum se întâmplă în fiecare an, la acest eveniment tradițional.


   Punctul culminant al spectacolului, „Dansul Căluşarilor”, a fost prezentat de către unii dintre cei mai buni dansatori din zonă, aceştia fiind conduşi de veteranul Ilie Mircea, ajuns la 92 de ani. Practic, în ultimii zeci de ani, balul se confundă cu veselul dansator nonagenar.


    Petrecerea a continuat cu Sârba, Brâul, Fecioreasca sau Căluţul oltenesc, dar şi alte dansuri populare. Totodată, nu au lipsit nici dansurile internaţionale, apreciate din plin, mai ales de cei trecuţi de prima tinereţe, cu toţii încercând câte un tango sau câte un vals.


    Programat ani la rând în perioada sărbătorilor de iarnă, balul a fost „mutat” în luna ianuarie în ideea unei prezenţe mai numeroase, destui doritori de a participa la eveniment fiind plecaţi din localitate în luna decembrie.


     „Este pentru a patra oară când evenimentul se desfăşoară în luna ianuarie. Ne bucurăm că vine lume multă şi că această tradiţie este vie în comunitate. Ţinem la obiceiurile Râşnovului, iar acesta are o vechime mai mare de un secol”, a susținut primarul Râşnovului, Liviu Butnariu.


    „Balul Căluşarilor” reprezintă o tradiţie importantă a a Râşnovului, Steagul Căluşarilor, moştenit de la Societatea de Lectură Română, fondată în 1896, fiind dovadă a vechimii acestei datini.

Comentarii

Ultimă oră