Sari la conținut

Azi e Lăsăta Secului pentru Postul Crăciunului

azi-e-lasata-secului-pentru-postul-craciunului

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc şi ultimul din anul calendaristic. Cu o zi înainte de intrarea în postul Craciunului se prăznuieşte Lasata Secului, zi în care se fac petreceri în familie, cu multă mâncare şi băutură.

Postul Crăciunului se ţine între 15 noiembrie şi 24 decembrie, iar tradiţia spune că ar fi fost poruncit de Maica Domnului bătrânului Crăciun drept penitenţă pentru că tăiase mâna nevestei sale, care o moşise în staulul în care l-a născut pe pruncul Iisus.

Ce nu ai voie sa faci de Lasata Secului:

1. NU ASEZATI FARFURIILE PENTRU MANCARE LA INTAMPLARE! Dacă puneti farfuriile si tacâmurile pe masă în mod aleatoriu, acest lucru poate aduce necazuri în gospodărie. Masa se asează cu faţa spre răsărit, fie că este vorba de prânz sau cină.

2. NU PUNE FAŢĂ DE MASĂ COLORATĂ! Este indicat să foloseşti o faţă de masă albă, la fel şi tacâmurile şi farfuriile deoarece albul este simbolul purităţii, al postului. Albul înseamnă cumpătare şi curaţire sufletească.

3. NU ÎMPRUMUTA PE NIMENI CU NIMIC! Această credinţă populară este valabilă în special în zonele de munte. Nu e bine să dai obiecte cu împrumut în prima zi de Post şi asta pentru că lupii vor da târcoale casei tale. De asemenea, cel ce împrumută pe cineva cu bani de Lăsata Secului nu va avea parte de ei de sărbători.

4. NU CONSUMA CARNE DE PORC! Nu consuma carne de porc de Lăsata Secului. Este bine să consumi ouă de puică şi ciorbă de peşte în această zi importantă.

5. NU SERVI MÂNCAREA NESĂRATĂ! Puţină sare sau deloc în preparatele de peste zi te transformă într-o persoană zgârcită şi fără noroc în anul ce vine, cred batrânii de la sate.

6. NU SPĂLA HAINE! Nu e bine să depui eforturi fizice mari ori să speli haine în prima vineri din Postul Crăciunului. Dacă faci asta rişti să atragi necazuri nu doar asupra ta ci şi asupra celor dragi ţie.

Dogma şi datina creştină spun că în acest post nu se mănâncă miercuri şi vineri cu untdelemn, şi nici nu se bea vin. Astăzi este LĂSATA SECULUI pentru pos­tul Crăciunului care urmează să înceapă de mâine, 15 noiembrie. Im­portanţa acestui post este dată în primul rând de faptul că se află la un hotar, fiind primul post din anul bi­sericesc care a început la data de 1 septembrie şi ultimul din anul civil care urmează să se încheie la o săptămână după naşterea Domnului. Semnificaţia sa religioasă se leagă de cele 40 de zile pe care le-a petrecut Moise pe Muntele Sinai în aşteptarea cuvintelor lui Dumnezeu, pe care avea mai apoi să le primească sub forma Tabletelor Legii. Dogma şi datina creştină spun că în Postul Crăciunului nu se mănâncă miercuri şi vineri cu untdelemn şi nici nu se bea vin. În aceste două zile se posteşte până la ora 3-4 după-amiază, timp în care se mănâncă hrană uscată sau legume fierte. Dacă se suprapun zilele de miercuri sau vineri cu o altă sărbătoare importantă, cum ar fi pri­vegherea unui sfânt, atunci se dă dez­legare la untdelemn, vin şi peşte. Dez­legare la peşte mai este şi în sâmbetele şi duminicile din post ce sunt cuprinse între 21 noiembrie, care este Intrarea Maicii Domnului în Biserică, şi 20 decembrie, când este pomenirea Sfân­tului Igantie Teoforul. În această perioadă, după 21 noiembrie, la bise­rică se vor introduce în timpul slujbei Utreniei Catavisiile Naşterii Dom­nului, care se vor cânta până în ultima zi a anului. În anii în care ajunul Crăciu­nului cade în timpul săptămânii, cum se va întâmpla şi anul acesta, atunci se va oficia în ziua respectivă Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, iar în ziua praznicului, Sfânta Litur­ghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Dacă ajunul cădea într-o sâmbătă sau duminică, slujbele erau inversate.


sursa: romaniatv.net

Comentarii

Ultimă oră