Sari la conținut

Aviz şefilor: cum pot avea angajații cele mai bune performanțe

aviz-sefilor-cum-pot-avea-angajatii-cele-mai-bune-performante

Ziua de lucru de 8 ore ar putea să se apropie de sfârșit, la fel și programul fix de muncă.

Deja unele companii au descoperit că aceste reguli distrug productivitatea și performanțele angajaților, așa că încearcă să remedieze problemele oferindu-le angajaților posiblitatea să vină la birou la orice oră doresc, precum și posibilitatea de a lucra de acasă. Pare de domeniul filmelor SF să ne gândim că în România poți ajunge la lucru la orice oră îți dorești, poți sta mai puțin de opt ore sau că săptămâna de lucru ține doar 4 zile, însă lucrul acesta se întâmplă deja.

Iată ce ar trebui să știe managerii despre beneficiile unui program flexibil:

Orele de eficiență maximă diferă de la om la om

În vreme ce unele persoane se trezesc fără probleme dis de dimineață, altele au nevoie de mai multe căni de cafea pentru a se putea concentra. Unii angajați sunt pur și simplu mai productivi în a doua parte a zilei, chiar după lăsarea serii, așa că obligarea lor să ajungă la birou la ora 9.00 duce și la un stres în plus pentru angajat, dar și la o muncă de o calitate mai slabă.Când angajatul are posibilitatea să-și aleagă singur programul de lucru, ajunge la birou bine odihnit și lucrează pur și simplu mai bine. Este un câștig de ambele părți – angajatul lucrează mai bine și are un moral mai ridicat, ceea ce îi permite să-și facă munca la un standard mai înalt.

Un angajat nu se poate concentra 8 ore

Ziua de munca de 8 ore deja a devenit o amintire pentru suedezi. Nu e de mirare, având în vedere că studiile au arătat că o persoană nu se poate concentra cu adevărat atât de mult timp. Angajatorii ar trebui să fie conștienți de acest lucru, dacă vor ca personalul lor să fie cu adevărat eficient.O analiză realizată în SUA a arătat că orice angajat își petrece în medie 50 de minute din cele 8 ore cu lucruri care nu au legătură cu jobul lui. Ziua de lucru de 6 ore pare a fi formula câștigătoare, deoarece angajații nu mai stau la discuții inutile, se concentrează pe a-și termina task-urile în timpul programului și le rămâne mai mult timp din zi pentru a se dedica familiei sau pasiunilor.

Pauze de 17 minute la fiecare oră

Există o mulțime de șefi care aruncă priviri dezaprobatoare atunci când un angajat se ridică de la birou și ia o pauză, însă ei ar trebui să știe că ritmul de lucru perfect și în care angajații lucrează cu adevărat bine este cu pauză de 17 minute la fiecare oră lucrată. Este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii japonezi de la Universitatea din Hiroshima.

Mai mult decât atât, chiar și medicii recomandă o pauză la fiecare oră – de stat pe scaun pentru cei care lucrează în picioare și de plimbat pentru cei care muncesc la birou. Pauza recomandată de medici ar trebui avută în vedere de angajatori nu doar pentru că îi face pe salariați mai productivi, ci și pentru că ei vor avea mai puține probleme de sănătate, și, deci, mai puține zile de concediu medical.

Deși în continuare există firme în care nici nu se pune problema acestor trei aspecte, adevărul este că în final companiile care țin cont de ele au de câștigat.

sursa: OBSERVATOR



Comentarii

Ultimă oră