Sari la conținut

Comisia Europeană a publicat miercuri un raport prin care se recunoaşte faptul că politicile sale de austeritate nu au făcut decât să adâncească criza economică, să distrugă oportunităţile pentru crearea de locuri de muncă, să sporească fenomenul şomajului, scrie cotidianul.ro.

Cu alte cuvinte, sacrificiile impuse de unii lideri politici europeni (susţinuţi de Bruxelles) propriilor lor cetăţeni au fost în zadar. Nu au adus redresarea promisă. Raportul vorbeşte despre „efectele negative la nivel social pe care le-au adus cu ele restricţiile bugetare” în toate statele UE. „Criza socială care traversează întreaga Europă continuă să se agraveze. În anumite state membre UE, nu s-a putut constata niciun semn concret de ameliorare. Persoanele sărace au fost cele mai grav atinse”, a recunoscut comisarul pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, în conferinţa de lansare la Bruxelles a buletinului trimestrial al Comisiei Europene.
Raportul dezvăluie oficial faptul că în primul trimestru al anului 2013 şomajul în UE a crescut considerabil. Cifra reală este de aproape 27 de milioane de şomeri în Uniunea Europeană (dintre care 19 milioane din statele UE care compun zona euro). Aproape 11% din populaţia activă a UE este atinsă de fenomenul lipsei de locuri de muncă.  Produsul Intern Brut al UE a atins un recul de 0,5% în al patrulea trimestru din 2012, cel mai important de la începutul anului 2009. Rata ocupării forţei de muncă s-a redus cu 0,4% în 2012. Ceea ce este şi mai grav, mai ales în această perioadă de criză: cheltuielile de protecţie socială s-au redus mai mult decât în timpul crizelor precedente. În plus, proporţia gospodăriilor UE care se confruntă cu o situaţie financiară extrem de dificilă este mult mai mare decât în deceniul precedent.

Comentarii

Ultimă oră