Evenimentul Dor! Dor? Das Land, in dem ich geboren bin. Heimat : Fremde. va avea loc în perioada 19-25 iulie 2021 în Brașov și Cața, și se adresează elevilor vorbitori de limba germană, cu vârstele cuprinse între 15-17 ani, din Brașov și împrejurimi.


Împreună cu pedagogul teatral Petra A. Binder, o grupă de aproximativ 10 tineri, vor crea un performance de teatru și dans, a cărui reprezentație va avea loc în data de 25 iulie 2021 la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.

 

Accentul se va pune pe raportul tinerilor, al părinților și al bunicilor acestora, la locul lor de naștere și la cel în care locuiesc în prezent. Cât de diferit și schimbător poate fi acest raport, dacă aceste locuri sunt îndrăgite sau nu, depinde de mulți factori; deseori nu există posibilitatea de a schimba ceva, ceea ce poate duce la relații schimbătoare și tensionate între generații.

 

Proiectul implică redarea unei viziuni largi, din perspectiva tinerilor, asupra minorităților și românilor din zonă, tratând teme ca: diaspora, străin de casă, pleacă cine vrea sau cine trebuie, acasă, și făcând o trecere cinematică și performativă la sentimentul de bucurie, tristețe sau dor, ce se află deseori în strânsă legătură cu temele menționate.

 

Astfel, activitățile (atelierele de teatru, dans, journalism, istorie, și interviurile purtate cu martorii ultimilor decenii din zonă) coordonate de Dr. Heinke Fabritius și Petra A. Binder, vor avea ca scop crearea unei viziuni critice asupra temei în rândul tinerilor și aprofundarea creativă a acesteia.


De asemenea vor fi implicați direct și doi studenți de la facultatea de film din Berlin Beuth-Hochschule, care vor documenta întreg proiectul, și vor realiza un film despre acesta.

 

Organizatori, idee și concept: Referentul cultural pentru Transilvania (Gundelsheim am Neckar / D) și Asociația Cu timp pentru cultură (Brașov / RO).


Parteneri: Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov


Sponsori și Finanțatori: Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien, Fundația M&V Schmidt Stiftung.

 

Eveniment Facebook 


Înscriere până pe 8 iulie aici