Sari la conținut
atentie-la-riscul-cardiovascular

Bolile cardiovasculare reprezintă o categorie ce cuprinde mai multe afecţiuni ale inimii şi vaselor de sânge. Termenul se referă mai ales la afectarea vasculară prin ateroscleroză.

Ateroscleroza este o afecţiune a pereţilor vaselor de sânge care debutează în tinereţe şi progresează cu vârsta. Cu timpul, această afecţiune conduce la reducerea diametrului vasului de sânge până la înfundarea acestuia. Vasul înfundat nu mai poate transporta sânge, iar ţesuturile hrănite de acesta vor suferi. Acest lanţ de fenomene poate conduce la apariţia infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral şi a altor sindroame ischemice ce se pot finaliza prin decesul sau invaliditatea pacientului.

Principala cauză de deces.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în lume în prezent. 150.000 de români se sting anual din cauza problemelor cardiace, ceea ce reprezintă 60% din totalul deceselor înregistrate pe întreg teritoriul ţării noastre. La fiecare 30 de minute un român moare de infarct, deşi programul naţional de infarct a dus la o bună adresabilitate a urgenţelor şi la scăderea mortalităţii în spital.

Care sunt factorii de risc?

Instalarea şi progresia aterosclerozei se poate petrece mai rapid sau mai lent, în funcţie de prezenţa sau absenţa mai multor factori de risc. Numeroase studii clinice şi statistice extensive au corelat aceşti factori de risc cu apariţia bolilor cardiovasculare. Cei mai importanţi factori de risc asociaţi bolilor cardiovasculare sunt: vârsta, ereditatea, genul masculin, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul, boli precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat. Asocierea mai multor factori de risc creşte probabilitatea apariţiei bolilor cardiovasculare.

Ce putem face?

  1. Nu trebuie să fii sportiv de performanţă pentru a-ţi reduce riscul cardiovascular. Activitatea fizică contribuie la reducerea riscului de apariţie al bolilor cardiovasculare, scade greutatea, îmbunătăţeşte valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului şi ale glicemiei, reduce stresul şi creşte buna dispoziţie. Cu numai 60 de minute pe săptămână de activitate aerobă de intensitate moderată poţi să începi să obţii efecte benefice. Pentru efecte benefice optime specialiştii recomandă pe săptămână minim 150 minute de efort de intensitate moderată sau 75 minute de efort de intensitate mare. Cu cât eşti mai activ cu atât cresc şi efectele benefice.
  2. Renunţarea la fumat este cea mai eficientă metodă dintre toate măsurile de prevenţie, efectul fiind mai pronunţat la persoanele cu boli cardiovasculare. Nu există limită de vârstă în ceea ce priveşte beneficiul renunţării la fumat!
  3. Alegând să mănânci sănătos poţi preveni afecţiunile cardiovasculare şi complicaţiile acestora. Corelează aportul de calorii din alimentaţia sănătoasă cu activitatea fizică pentru beneficii optime.
  4. Persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare chiar şi atunci când nu au alţi factori de risc. Excesul de greutate cauzat de grăsimii forţează inima să lucreze mai mult şi dezechilibrează valorile colesterolului şi glucozei din sânge.
  5. Colesterolul este o substanţă din categoria grăsimilor pe care organismul o foloseşte pentru a construi pereţii celulelor din corpul nostru. Acesta este transportat de sânge către organe şi ţesuturi. Există 2 surse prin care colesterolul ajunge în sânge: o parte vine prin alimentaţie, o altă parte este produsă de ficat. Colesterolul alimentar se găseşte în gălbenuşul de ou, carne şi preparate lactate. În condiţii anormale, în sânge ajunge prea mult colesterol. Acesta se depune pe pereţii vaselor, formând în timp nişte plăci de aterom care îngustează diametrul vaselor şi împiedică curgerea normală a sângelui. Astfel ia naştere boala ateromatoasă care poate afecta orice vas de sânge din organism. Ateromatoza este principală cauză care conduce la bolile cardiovasculare şi la mortalitatea cauzată de aceste boli.

Comentarii

Ultimă oră