Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înșelăciune, denumită "poliţiştii şi banii falşi", care face victime deja în țară. Scenariul inventat de infractori face victime în special în rândul pensionarilor. Polițiștii vor să atragă atenția asupra acestei metode pentru ca cetățenii să nu fie luați prin surprindere, scrie monitorulcj.ro. Pe scurt, "totul începe cu un apel pe care victima îl primeşte acasă pe telefonul fix. Infractorul contactează potenţiala victimă, pensionar care tocmai a primit pensia. Acesta se prezintă ca fiind ofiţer de poliţie şi informează victima că banii pe care tocmai i-a primit de la poştaş sunt falşi şi în scurt timp va veni un alt ofiţer care să ridice banii pentru expertiză.  Fireşte, totul e doar un scenariu pus la carte de escroci. Victime acestui tip de înşelăciune sunt pensionarii care nu pun la îndoială intenţiile şi buna credinţă a celor din jur. Acest lucru le transformă în victimele perfecte", informează IPJ Cluj.
Autoritățile clujene fac apel la persoanele care au rude sau cunoştinţe ce se încadrează în profilul victimelor acestui tip de înşelăciune să ia legătura cu acestea şi să le prevină asupra  modului de operare folosit de către infractori, pentru a nu cădea în plasa acestora. De asemenea, pentru prevenirea unor astfel de situaţii, polițiștii clujeni recomandă ca oamenii să fie prudenţi în cazul în care primesc un astfel de telefon şi să nu dea curs respectivelor solicitări.

„Nu primiţi în locuinţă persoane care îşi declină calităţi oficiale decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Atragem atenţia că poliţiştii se legitimează întotdeauna, mai ales cei care sunt în ţinută civilă".