Sari la conținut

Ateliere de confecționat mărțișoare, la Casa Junilor

ateliere-de-confectionat-martisoare-la-casa-junilor

Pentru acest an Casa Junilor le propune celor interesați să creeze, în întâmpinarea primăverii, un #mărţişor lucrat manual chiar de ei, la două ateliere.

Cei prezenți vor învăța să confecţioneze șnurul de #mărțișor și terminațiile acestuia, în trei variante: Voinic și Ghiocel; Zmeie, cusute cu acul și Soare sau Puf de păpădie, iar apoi să coasă #mărţişorul cu un motiv floral inspirat de o cămaşă din Şcheii Braşovului.

Totul se va întâmpla la Casa Junilor, pe str. Prundului nr. 1, la parter, în 28 februarie 2019, între orele 17.30 - 19.30.

„De 1 martie oferim mărțișoare și ne preocupăm să alegem un pandant atrăgător, uitând că de fapt #mărțișorul este chiar șnurul alb-roșu care îl însoțește. Doamna Elena ne va învăța să realizăm cu mâinile noastre, din fir de mătase alb și roșu, șnurul de #mărțișor și terminațiile acestuia, așa cum a învățat la rândul său, de la bunica Viorica”.

La finalul atelierului învățăceii vor putea duce acasă trei modele de șnururi de #mărțișor tradiționale, fiecare șnur având capete diferite, inspirate din legenda mărțișorului:


- Voinic și Ghiocel
- Zmeie, cusute cu acul
- Soare sau Puf de păpădie

În plus, cursanții vor primi material suplimentar pentru a exersa acasă ceea ce au învățat la întâlnirea de la Casa Junilor.

Atelierul se adresează tuturor doritorilor, cu vârsta de minim 7 ani.

Taxa de participare: 25 lei/participant.
        ___________________________________

ÎNSCRIERI: telefonic, la 0762633745 sau prin mesaj cu titlul „Mărțișor” la adresa casajunilor@gmail.com, împreună cu datele de contact (număr de telefon și nume complet). Veți primi un mesaj de confirmare a participării.

Pentru a înțelege semnificația celor trei mărțișoare, cei de la Casa Junilor ne invită să citim legenda de mai jos:

„Odată, Soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu, dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze Soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când aceasta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până şi ultima picătura de sânge a flăcăului se scurse în zăpada imaculată.

De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul rosu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii”.

.........................................................................................................

Al doilea atelier de la Casa Junilor ne învață să „Coasem un Mărțisor cu motiv tradițional”. Întâlnirea va avea loc joi, 28 februarie 2019, între orele 17:30 - 19:30, la Casa Junilor (str Prundului, nr 1, la parter).


    Comunitatea „Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi” organizează la parterul Casei Junilor, respectiv Centrul de informare turistică, primul #atelier de primăvară, la care ne invită să descoperim #cusăturile și #motivele tradiționale românești, aplicate la realizarea unui #mărțișor.

Din partea organizatorilor, cei prezenți vor primi modelul de cusut - floare de crin inspirată de o cămașă de June Roșior din Șcheii Brașovului - în format tipărit și toate materiale necesare realizării mărțișorului cusut. La finalul evenimentului cursanții vor avea nu numai plăcerea realizării lucrului manual dar și aceea de a purta un #mărțișor realizat chiar de ei.

Atelierul se adresează tuturor doritorilor, doamne, domnișoare sau domni, cu vârsta de minim 10 ani.

Cost atelier: 25 lei/participant sau 40 lei/2 persoane: mamă-fiică/fiu, bunică-nepoată/nepot, soț-soție, două surori, două verișoare, două prietene.
     ___________________________________


   ÎNSCRIERI: prin mesaj cu titlul „Mărțișor” la adresa antonelalungu@yahoo.com , împreună cu datele de contact (număr de telefon și nume complet). Veți primi un mesaj de confirmare a participării.

„Mărţişorul este un simbol al primăverii, al revenirii la viaţă. La începuturi, acesta era reprezentat printr-o monedă, apoi s-a transformat în mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe o aţă. De 1 Martie, la români exista pe vremuri obiceiul ca părinţii să lege copiilor la mână sau la gât câte o monedă, pentru ca aceştia să aibă noroc tot anul şi să fie sănătoşi. Punerea mărţişorului se face de obicei înainte de răsăritul soarelui. El este dăruit, în zilele noastre, în principal copiilor, fetelor şi femeilor, pentru a le proteja gingăşia şi sensibilitatea”.

(Sursa: legendeleromanilor.ro/).

Comentarii

Ultimă oră