Sari la conținut

Sunt dăunători pentru grădină şi culmea le place berea! Limacşii sau melcii fără cochilie au invadat curţile şi livezile locuitorilor din apropierea Braşovului.

Sute de grădini sunt pline de melci fără casă şi au distrus legumele prin atacarea frunzelor. Ca să scape de dăunători oamenii folosesc tot felul de metode. Mai nou pun bere în recipiente de plastic, iar melcii cad în capcane. Specialiştii spun însă că berea nu îi omoară, ci doar îi îmbată.

Pagubă-n legume.

Melcii fără cochilie încearcă să-şi construiască o casă în grădinile din mai multe localităţi de lângă Braşov, printre care Prejmer, Săcele şi Cristian. Pagube mari au produs în zonele cu legume la: varză, căpşuni, salată sau dovlecei. Localnicii sunt disperaţi şi spun că au fost nevoiţi să planteze verdeţurile din nou. Florile sunt şi ele distruse, iar gospodinele spun că nu au avut cum să facă dulceaţă din căpşuni în acest an. „Melcii au distrus foarte mult, am avut de toate. Au mâncat frunzele la pătrunjel, fasolea au terminat-o, salata şi uite sunta cum şi în rădăcinile cartofilor. Anul ăsta au distrus absolut tot. De exemplu într-o noapte au mâncat trei dovlecei din cap până în coadă. Ceapa şi fasolea le-am plantat de trei ori şi au reuşit să le mănânce”, ne-a spus Nelu Apreotesei, localnic Cristian. „Vai, de capul meu! Ne-a mâncat tot, ce să facem? Fasolea, căpşunii, salata. Nu ştiu cum să mai scăpăm de ei, le-am pus var, sare”, ne-a spus Ioana Nacopa, localnic Cristian.

Să curgă berea

Pentru a-i distruge localnicii au utilizat var sau sare, însă fără prea mare succes. Limacşii sunt atraşi de bere. Ca să scape de ei, oamenii folosesc această băutură. Recipientele de plastic sunt pline de amatori de bere. „Cea mai bună metodă de combatere a melcilor o reprezintă folosirea produselor chimice pe bază de metaldehidă care distrug dăunătorii în cel mai scurt timp. Produsele se găsesc în magazinele de specialitate al reţeli fitosanitare din judeţul nostru şi se aplică prin împrăştierea pe sol seara sau noaptea când activitatea melcilor este intensă. Aceste produse sunt substanţe toxice şi pot afecta sănătatea oamenilor şi animalelor de companie, dacă nu se respectă instrucţiunile de folosire, doza de omologare sau perioada în care trebuie aplicată”, ne-a explicat ing. Liliana Manole, director Unitatea Fitosanitară Braşov.

Nu e vorba de o invazie

Specialiştii de la Unitatea Fitosanitară spun că melcii pot fi omorâţi şi prin cultivarea diferitelor plante cum ar fi pelinul sau roz-marinul. Acestea emană mirosuri ce îndepărtează dăunătorii. Un alt procedeu pentru distrugere este utilizarea zaţului de cafea, care trebuie pus la flori. Şefa unităţii fitosanitare din Braşov, Liliana Manole, susţine că nu e vorba de o invazie de limacşi pentru că nu s-a depăşit pragul economic de dăunare. Numărul melcilor fără casă a crescut din cauza ploilor abundente.


http://www.brasovultau.ro/

Comentarii

Ultimă oră