Sari la conținut

Nou record la cele mai multe zile petrecute în spaţiu

astronauta-peggy-whitson-a-doborat-recordul-la-cele-mai-multe-zile-petrecute-in-spatiu-de-un-cosmonaut-american

Astronauta Peggy Whitson din Statele Unite a doborât recordul la cele mai multe zile petrecute în spaţiu de către un cosmonaut american.

Peggy Whitson deţinea deja recordul mondial la cele mai multe ieşiri ale unei femei astronaut în afara navetei şi este prima femeie din lume care a fost de două ori comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Peggy Whitson a doborât acum recordul pentru cel mai mare număr de zile petrecute în spaţiu de un astronaut american.

Șederea sa pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost prelungită până în septembrie 2017.

Titlul de deţinătoare de recorduri este unul familiar pentru Whitson, întrucât ea a deţinut mai multe de-a lungul carierei ei la NASA. În 2008, Whitson a devenit prima femeie care a comandat echipajul de pe ISS, iar la 9 aprilie a devenit prima femeie care l-a comandat de două ori. În luna martie, ea a devenit deţinătoarea recordului pentru cele mai multe ieşiri în spaţiu ale unei femei. Acum, după ce a ajuns la bordul ISS la 17 noiembrie cu 377 de zile deja petrecute în spaţiu, ea a depăşit recordul lui Jeff Williams de şedere în spaţiu, care era de 534 de zile, 2 ore şi 48 de minute timp cumulat.

Este cea de-a treia şedere de lungă durată a lui Whitson la bordul staţiei spaţiale, iar în martie misiunea ei a fost extinsă până în septembrie. Când se va întoarce pe Pământ, la 3 septembrie, ea va avea 666 de zile în spaţiu şi va deveni al şaptelea astronaut din lume cu cel mai mare număr de zile petrecute în afara Terrei. Recordul absolut de şedere în spaţiu este deţinut de cosmonautul rus Gennady Padalka, cu un total de 879 de zile.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a felicitat-o, în cadrul unei legături video prin satelit stabilite cu Biroul Oval de la Casa Albă, pe Peggy Whitson, în numele întregii naţiuni pentru „incredibilul său record”.

La rândul său, Whitson a declarat că este „o mare onoare” pentru ea să doboare acest record, subliniind că este „un experiment pasionant" să lucreze pentru NASA şi pentru toate proiectele viitoare, printre care anunţatele misiuni pe Marte.

Comentarii

Ultimă oră