Sari la conținut

Astăzi zâmbiţi! Este Ziua Mondială a Zâmbetului!

astazi-zambiti-este-ziua-mondiala-a-zambetului

Se spune că dacă ai o zi proastă, un zâmbet poate aduce soarele pe strada ta, așa că măcar de Ziua Mondială a Zâmbetului să nu vă zgârciţi la acest capitol. Cine știe cui îi vei face o bucurie! Vă costă doar un surâs!

Ziua Mondială a Zâmbetului (World Smile Day) este aniversată în prima zi de vineri a lunii octombrie. Ziua a fost inițiată de către americanul Harvey Ball, creatorul imaginii “feței zâmbitoare” (Smiley Face), în 1963, reprezentând un buton galben cu două puncte și o paranteză “închisă”. Totul a început când pictorul american Harvey Ball a fost angajat de o companie de asigurari pentru a crea o faţă zâmbitoare care să ridice moralul angajaţilor. Ball a creat celebrul Smiley Face, (faţa galbenă rotundă cu doi ochi şi un zâmbet larg), în doar 10 minute şi a fost plătit pentru desenul său cu 45 de dolari. Smiley Face a intrat în cultura populară ca simbol al bunăvoinţei şi al veseliei, imaginea fiind folosită pentru a exterioriza emoţiile pozitive, în special în mesajele transmise prin poşta electronică. Harvey Ball afirma că niciodată în istoria omenirii şi a artei nu a fost creat nimic mai simplu, dar pe înţelesul tuturor, care să aducă atîta bucurie, fericire şi plăcere.


  Imaginea creată de Harvey Ball a devenit în decursul anilor simbolul cel mai ușor de recunoscut pe planetă, pentru stările de fericire, bucurie și voie bună.


  Preocupat de supra-comercializarea simbolului său și de modul în care sensul original al acestuia risca să se piardă în repetarea constantă de pe piață, Harvey Ball a lansat ideea de a dedica o zi zâmbetului. El ales prima zi de vineri a lunii octombrie pentru a aniversa Ziua Mondială a Zâmbetului.

Marcată pentru prima dată în 1999, în orașul natal al lui Smiley, din Worcester, ea a continuat să fie aniversată și în anii următori devenind cunoscută în întreaga lume. Fundația Harvey Ball World Smile, creată după decesul acestuia în 2001, a devenit sponsorul oficial al Zilei Mondiale a Zâmbetului.

În numeroase orașe din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud se organizează manifestări ce includ spectacole cu clovni, picturi pe față, prezentări de povești, teatru de păpuși, concursuri de baloane.

În calendarul anual există încă o zi dedicată de data aceasta râsului, celebrată în prima duminică a lunii mai.


   Zâmbetul este molipsitor şi uneşte oamenii, înseamnă apreciere, bucurie sau mulţumire şi pentru că dă o stare de bine, ne prelungeşte viaţa.

„Zâmbiţi, faceţi o faptă bună şi ajutaţi-i şi pe alţii să zâmbească”, acesta ar trebui să fie motto-ul zilei.

Şi nu e greu să zâmbim ! Pentru a procesa o clipă de fericire, creierului nostru îi trebuie doar o sutime de secundă. Zâmbetul însufleţeşte, îndulceşte, luminează, consimte, nu costă nimic, este şi plată şi răsplată, îţi schimbă înfăţişarea şi este o cochetărie.

Zâmbetul în sine ne face să ne simţim fericiţi şi să zâmbim, dacă surâsul nostru e sincer, arată plăcere şi bună-dispoziţie şi nu e din ironie, ură sau chiar frică. Aparţine limbajului universal şi asemenea plânsului, zâmbetul nu se învaţă. Deşi se spune că zâmbetul este o expresie specific omenească, totuşi şi animalele zâmbesc.

Surâsul este o reacţie normală care nu depinde de vârstă sau cultură, copiii zâmbesc chiar înainte de a se naşte. „Dacă vezi pe cineva care nu zâmbeste, dă-i zâmbetul tău!”, suntem îndeamnaţi cu candoare de copil. De fapt, micuţii sărbătoresc Ziua Zâmbetului în fiecare zi, cu tot felul de idei drăguţe care ne fac să zâmbim.


  Harvey Ball a avut ideea de a se institui o Zi Mondială a Zâmbetului, pentru ca noi toţi să dedicăm măcar o zi din an zâmbetului şi faptelor frumoase, pentru că o faţă surâzătoare nu are nimic de-a face nici cu politica, nici cu geografia sau religia. Astfel prima zi de vineri din octombrie a devenit Ziua Mondială a Zâmbetului ! Pentru că stă în puterea fiecăruia să zâmbească şi să facă o fapta bună!

Hai să sărbătorim astăzi zâmbetul în mod simplu: afişându-l pe faţa noastră şi dăruindu-l celorlalţi!

Comentarii

Ultimă oră