Sari la conținut

Astăzi e sărbătorit Sfântul Mina, ocrotitorul păgubiţilor

astazi-e-sarbatorit-sfantul-mina-ocrotitorul-pagubitilor

Astăzi e sărbătoare cu cruce neagra în calendar.

Sfântul Mina este prăznuit de ortodocşi pe 11 noiembrie, iar romano-catolicii îl serbează pe 24 noiembrie.

Este sfântul care îi ocroteşte pe păgubiţi, se arată grabnic ajutător celor nedreptăţiţi în procese şi celor ce au pierdut ceva sau care au fost înşelaţi.

Mii de oameni, fiecare cu durerea pierderii a ceva, sunt prezenţi îndeosebi pe 11 noiembrie, la Biserica "Sfântul Mina" din Bucureşti, cu credinţa că vor recăpăta ce-au pierdut dacă se roagă la moaştele Mucenicului Mina.

Sfântul Mina este de origine egipteană. S-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian. A rămas orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta.

Mina a ajuns în armata Imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Diocleţian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, dezamăgit a părăsit armata şi s-a retras în deşert, dedicându-se vieţii ascetice. După puţin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.

În vremea petrecută în pustiu l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul care i-a spus: "Ce cauţi Mina, de unul singur, între cer şi pământ? Locul tău este printre oameni, ca aceştia să ia aminte la cuvintele şi faptele tale. Dacă ai schimbat o haină de ostaş cu alta, atunci sfârşeşte pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie".

S-a conformat şi s-a reântors între lume. Prezent în Cotyaeum, la celebrarea unei sărbători păgâne, a mărturisit fără ezitare că este creştin. A fost luat de soldaţi şi dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credinţă în Hristos, i s-au tăiat mâinile şi picioarele, apoi capul.

Începând din anul 1874, Biserica "Sfântul Mucenic Mina" din Bucureşti păstrează fragmente din moaştele Sfântului Mina. Ele au fost aduse din Egipt şi puse într-o raclă executată în anul 1941, cu sprijinul arhiereului Veniamin Pocitan.

Credincioşii se pot închină la moaştele Sfântului Mina şi în Catedrala mitropolitană din Iaşi. În această Catedrală, printre moaştele celor 32 de sfinţi, se află şi un fragment din moaştele Mucenicului Mina.

Cei care i se roagă spun că Sfântul Mina le îndeplineşte în mod miraculos dorinţele.

Aşa că numarul celor care cred în el este tot mai mare.

 Aşadar astăzi Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Mina, ocrotitorul păgubiţilor, al celor nedreptăţiţi şi celor ce au pierdut ceva sau au fost înşelaţi.

Comentarii

Ultimă oră