Sari la conținut

Aspirator cu sac sau fără sac? Ce trebuie să alegi

aspirator-cu-sac-sau-fara-sac-ce-trebuie-sa-alegi

Există numeroase dileme în fața cărora se poate găsi cel care vrea să cumpere un aspirator, iar principala este dacă să fie cu sac sau fără sac. Din fericire există un aspirator pentru fiecare, totul este să te documentezi bine înainte să faci alegerea și să fii un cumpărător informat.

Însă pentru a te ajuta, producătorul de aspiratoare Beko a realizat un mic ghid care să îți facă drumul către aspiratorul de vis mai ușor.

În alegerea unui aspirator, ținem seama de un număr foarte mare de criterii, însă înainte de toate trebuie să facem distincția între aspiratoarele cu sac și cele fără sac și să vedem care sunt avantajele (și dezavantajele) fiecărui model.

Aspirator cu sac

Aspiratorul cu sac este aspiratorul clasic, sacii putând fi realizați din hârtie (de unică folosință) sau din material textil (reutilizabili). În primul caz, este necesară înlocuirea sacului după umplere, în timp ce sacii din material textil pot fi goliți și reutilizați. Folosirea aspiratorului cu sacul plin nu este cea mai bună idee, din două motive: scade puterea de aspirare și se poate ajunge la uzura motorului, chiar și în cazul unui aparat performant.

Avantajele aspiratoarelor cu sac

Fiind vorba despre aspiratoarele clasice, vei găși cu ușurință diferite modele, dar și saci de schimb. Cu toate că multe dintre aspiratoarele de ultima generație sunt fără sac, modelele cu sac nu sunt cu nimic mai prejos când vine vorba despre performanță și tehnologie: multe dintre acestea sunt echipate cu filtre HEPA, afișaj electronic, sistem touch control, dar și cu accesorii utile. Un alt avantaj ar putea fi prețul, aspiratoarele cu sac fiind mai accesibile.

Dezavantajele aspiratoarelor cu sac

Dacă sacii de hârtie, care, odată umpluți, pot fi aruncați la gunoi și înlocuiți, implică un cost suplimentar (însă accesibil), sacii din material textil au un alt dezavantaj: golirea lor, pentru reutilizare, trebuie făcută cu grijă, în așa fel încât să nu răspândești praful în jur.

Aspirator fără sac

Tot mai apreciate în ultimii ani și tot mai numeroase la raft, acestea funcționează cu ajutorul așa-numitului sistem ciclonic, care permite colectarea impurităților într-un recipient din plastic, de multe ori transparent, pentru a putea observa când trebuie golit. Sistemul utilizat poartă această denumire pentru că aerul aspirat trece printr-un circuit ciclonic. Aspiratoarele fără sac sunt ideale pentru proprietarii de animale de companie, sistemul ciclonic eliminând eficient părul lăsat în urmă de acestea, au un design ultramodern și numeroase avantaje.

Avantajele unui aspirator fără sac

Aspiratoarele fără sac au devenit, în ultima vreme, prima alegere, datorită modului de utilizare extrem de practic: containerul în care este colectat praful este golit direct la coșul de gunoi și poate fi curățat cu ușurință. În plus, rolul clasicului sac, de a nu lăsa particulele fine de praf să se răspândească în afara aspiratorului, a fost luat de filtrele HEPA, cu care sunt echipate noile aspiratoare.

Dezavantajele aspiratorului fără sac

Singurul dezavantaj ar putea fi prețul, ceva mai mare decât în cazul unui aspirator clasic, cu sac, însă aspiratoarele fără sac vin și în varianta aspiratoarelor verticale sau de mână, mult mai accesibile, ceea ce le aduce câteva puncte în plus față de aspiratoarele cu sac.

Comentarii

Ultimă oră