Sari la conținut
asigurarile-obligatorii-de-locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF- pregăteşte un set de măsuri ce vizează îmbunătăţirea legislaţiei asigurărilor obligatorii de locuinţe.

Decizia survine ca urmare a gradului mic de încheiere a poliței obligatorii de asigurare a locuinței. În prezent la nivel naţional, circa 80% dintre locuinţe sunt neasigurate.

Creată la sfârşitul anului 2009 de către 13 companii de asigurări, PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) emite poliţele de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), care acoperă doar riscurile de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren şi costă anual 10 euro sau 20 euro (în funcţie de materialul de construcţie a locuinţei).

Fiecare proprietar de locuință din România, casă ori apartament de bloc, trebuie să aibă deja o poliță de asigurare în caz de dezastre naturale. În ciuda costurilor reduse ale poliței, doar puțin peste 18% din gospodăriile din România sunt asigurate. De anul acesta asigurarea obligatorie va fi mai scumpă, și asta deoarece va cuprinde încă două riscuri.

De precizat că anul trecut, în octombrie, ASF şi PAID au organizat la nivel naţional o campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa asigurării obligatorii a locuinţelor, unul dintre obiectivele strategice referindu-se la implementarea şi dezvoltarea programelor de educaţie financiară.

În cadrul acelei campanii, reprezentanţii celor două instituţii au participat la întâlniri cu autorităţile locale, dar şi cu proprietari de locuinţe, în cadrul cărora au prezentat informaţii referitoare la importanţa protecţiei locuinţelor.

Comentarii

Ultimă oră