Sari la conținut
asemanari-periculoasele-dintre-1914-si-2014

BBC evidenţiază faptul că actual criză din Ucraina aminteşte prea mult de ajunul primului război mondial. O exagerare? Poate un semnal de alarmă pentru cei care ignoră lecţiile istoriei, cea care se repetă ca o tragedie, apoi ca o farsă, după cum spunea Marx, scrie rador.ro.

Sarajevo, vara anului 1914: un naţionalist iugoslav îl ucide pe moştenitorul familie Habsburg şi piesele dominoului încep să cadă; Austria invadează Serbia; Rusia contraatacă; germanii intră în Franţa; britanicii atacă marina germană; Lawrence îi face pe arabi să-i atace pe turci; americanii debarcă în Europa; Portugalia trimite soldaţi în Franţa şi luptă în Africa. La numai patru ani după asasinarea arhiducelui, armele tac. Au murit 9 milioane de soldaţi. Dispar trei imperii europene.

Ca şi astăzi, lumea din 1914 era captiva globalizării, comerţul prospera, canalul Panama era inaugurat. Era o perioadă de progres tehnologic, odată cu apariţia avioanelor. În ciuda bravadelor de ici şi de colo, în Europa nimeni nu credea într-un conflict generalizat. În fond, regele Angliei, kaiserul şi soţia ţarului nu erau veri primari?

ARTICOLUL INTEGRAL PE: rador.ro

Comentarii

Ultimă oră