Sari la conținut

Arta olăritului din Coreea de Sud, adusă la Braşov

arta-olaritului-din-coreea-de-sud-adusa-la-brasov

Au lăsat Coreea de Sud  pentru a face artă la Braşov! Doi tineri speciali, el coreean, ea româncă, au ales să modeleze în lut aproape tot ce-i trece omului prin minte.
Lucrează cu lut organic adus din Sighişoara. Cu cât este mai vechi, cu atât este mai uşor de modelat, spune Emilia Cristea, tânăra care a descoperit arta modelării în lut încă de acum 20 de ani. Ea a ajuns în Coreea de Sud, la Seul, cu o bursă în teologie, iar acolo a studiat pictura şi ceramica tradiţională coreeană.
L-a cunoscut pe Daniel Chang, un coreean iubitor de artă, şi la scurt timp, s-au îndrăgostit nebuneşte şi s-au căsătorit, cu acordul părinţilor. Drumul i-a purtat în oraşul de la poalele Tâmpei. Aici au lumea lor… un atelier cochet, unde şi-au făcut repede casă figurine vesele. Rafturile încăperii sunt pline de creaţii inedite, lucrate cu multă îndemânare şi talent.     Pentru a modela avem nevoie de imaginaţie, creativitate şi două mâini, spune Daniel Chang.   Pentru a realiza un obiect din lut este nevoie de mai multe tehnici, printre care cea a ciupitului, tehnica tăieţelului, dar şi cea în care se foloseşte roata olarului electrică. Emilia şi Daniel sunt o familie fericită, care împărtăşesc această artă şi cu alţii. Astfel că au decis să predea cursuri de ceramică celor care sunt curioşi să intre în lumea figurinelor din lut. „Cred că mă apropii de natură, de Dumnezeu, care este cel mai mare olar, cred că noi suntem toţi făcuţi din lut, mă liniştesc şi cred că fac ceea ce trebuie să fac” mărturiseşte Emilia Cristea.

Comentarii

Ultimă oră