Sari la conținut
arii-protejate-din-judetul-brasov-in-pericol

Ariile protejate Muntele Tâmpa şi Poienile cu Narcise de la Dumbrava Vadului din judeţul Braşov se confruntă deja cu probleme din cauza schimbărilor climatice. Semnalul de alarmă a fost tras de reprezentanţii proiectului 'Conservarea speciilor şi habitatelor din ariile protejate Poienile cu Narcise, Muntele Tâmpa şi Leaota".
"La Poiana Narciselor se usucă pajiştile umede unde cresc narcisele care, deşi nu sunt promovate la nivel european, pentru noi sunt o emblemă şi de aceea trebuie să avem grijă să refacem umiditatea zonei. Pe Muntele Tâmpa, seceta duce la uscarea unor specii de arbori şi în viitor acest lucru va afecta şi animalele care trăiesc aici. Aria protejată Leaota care se întinde în judeţele Braşov, Argeş şi Dâmboviţa este destul de bine păstrată şi conservată, dar acolo sunt alte probleme referitoare la dezvoltarea pârtiilor de schi, dar deocamdată legislaţia opreşte dezvoltarea unei astfel de infrastructuri', a declarat miercuri, Oliviu Pop, managerul proiectului, citat de agerpres.ro.

Un alt pericol îl reprezintă şi construcţia de case în apropierea ariilor protejate.  'Acum este o tendinţă tot mai accentuată de a avea o casă de vacanţă undeva lângă pădure sau chiar în pădure. Părerea mea este că să construieşti în arii protejate este mult mai periculos decât exploatarea forestieră. Cine nu mă crede nu are decât să mă combată, dar acolo unde apare o casă mai apare şi a doua şi tot aşa până la un cartier. Dar, dacă tai o pădure în 50 de ani, tot mai creşte ceva în loc. Nu se acordă atenţie specială construcţiilor în arii protejate. Nu avem cazuri la Braşov, dar există în alte arii protejate din ţară', a subliniat Oliviu Pop, potrivit aceleiasi surse.

Comentarii

Ultimă oră