Sari la conținut

Arderea miriştilor, permisă doar în cazuri excepţionale

arderea-miristilor-permisa-doar-in-cazuri-exceptionale-

Arderea miriştilor este permisă doar în cazuri excepţionale şi cu „permis de foc” de la Primărie. Braşovenii care nu respectă legislaţia în domeniu riscă amenzi de minim 3.000 de lei!

Având în vedere că, vara, unii agricultori au obiceiul să dea foc miriştilor, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Primăria Braşov a reamintit că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

„Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce se obţine acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, permisul de lucru cu foc de la Primărie şi este anunţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza localităţii unde se desfăşoară arderea”, a anunţat SVSU Braşov.


  „Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Conform legislaţiei în vigoare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 – 6.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale: «obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă»”, a comunicat SVSU Braşov.

Totodată, reprezentanţii SVSU fac şi un apel la braşoveni ca, pentru a evita arderile necontrolate, să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.


   Astfel, cetăţenilor li se recomandă să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu (inclusiv la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile - casă, şură, depozit de cereale, pădure etc) şi pe timp de vânt. De asemenea, SVSU a anunţat că arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate, iar când se face acest lucru, focul trebuie supravegheat permanent, iar după încetarea arderii trebuie stins jarul.

Sfaturi şi pentru şoferi


     Incendiile de vegetaţie uscată care se produc în apropierea căilor de circulaţie principale, pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. Astfel, unui şofer care se află în mers printr-o zonă în care se arde vegetaţie i se recomandă evitarea pătrunderii în zona de fum, iar dacă au fost surprinşi de acesta, nu trebuie să se oprească. De asemenea, pe timpul traversării zonei, şoferul trebuie să închidă geamurile maşinii şi să comute instalaţia de climatizare pe modul „recirculare”. Dacă traficul este restricţionat, şoferilor li se recomandă să menţină liberă banda de urgenţă, pentru accesul autospecialelor de pompieri. De asemenea, şoferul trebuie să anunţe incendiul la numărul unic de urgenţă 112.

Comentarii

Ultimă oră