Mâncarea de post nu e întotdeauna foarte sănătoasă. Nu există pateu vegetal fără E-uri pe piaţă Un studiu realizat în parteneriat cu Facultatea de Alimentaţie şi Turism, din cadrul Universităţii Transilvania Braşovla sfârşitul lui 2011 arată că aproape toate tipurile de pate vegetal de pe piaţa românească conţin E-uri. Astfel, 96% din cele 32 de pateuri vegetale au minim două E-uri în componenţă, iar 4% dintre acestea conţin 12 E-uri. Doar două produse nu conţin niciun aditiv alimentar. De asemenea, aceste produse pot conţine alergeni de tipul: gluten, ţelină, muştar şi soia.

„Pateurile vegetale din comerţ conţin apă, ulei vegetal hidrogenat (margarină) sau nehidrogenat, proteină din soia, sare iodată, extract de condimente, muştar, arome, stabilizatori (polifosfaci E-452), emulgatori (săruri ale acizilor graşi E-470), agenţi de îngroşare (guma guar E-412, caragenan E-407), amidon din grâu şi porumb, sirop de glucoză, zaharuri, potenţiator de aromă (glutamat monosodic E-621), legume deshidratate, antioxidant (acid ascorbic E-300), acidifiant (acid citric E-330), coloranti (caramel E-150, roşu carmin E-120), extract de paprika”, anunţă ANPC.