Sari la conținut

Anunţ oficial despre controlul ITP-ului cu camerele video în trafic

anunt-oficial-despre-controlul-itpului-cu-camerele-video-in-trafic

Valabilitatea ITP a masinilor poate fi verificata in trafic cu ajutorul camerelor video? Vezi mai jos raspunsul Registrului Auto Român (RAR). Autovehiculele cu care soferii circula pe drumurile publice trebuie sa aiba efectuata, in mod obligatoriu, inspectia tehnica periodica (ITP). Controlarea in trafic a indeplinirii obligatiei este facuta de catre persoanele special instruite pentru aceasta activitate, insa este posibil ca Registrul Auto Roman (RAR) sa faca verificari si prin intermediul unor camere video?

In acest sens, portalul AvocatNet.ro a trimis o solicitare catre RAR pentru a afla daca, in prezent, verificarea valabilitatii ITP in trafic se poate face si automat, cu ajutorul unor camere video instalate pe reteaua de drumuri din Romania -- dupa modelul sistemului folosit de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) pentru controlul rovinietei.

Potrivit raspunsului primit de la RAR, varianta verificarii valabilitatii ITP prin intermediul camerelor video nu este folosita in prezent, iar implementarea unui asemenea sistem nu este avuta in vedere pentru viitorul apropiat.

"Verificarea valabilitatii ITP in trafic nu se face cu camere video (automat), ci cu personal instruit pentru aceasta activitate -- angajati ai Politiei Rutiere, inspectori RAR. Registrul Auto Roman nu are in vedere nici pe viitor implementarea unui sistem similar celui folosit de CNADNR. Verificarea valabilitatii ITP a vehiculelor aflate in trafic se va face in continuare prin acelasi mod -- de catre personalul amintit, care are acces electronic la bazele de date nationale privind ITP", a explicat, pentru AvocatNet.ro, Iza Tache-Gherhes, specialist relatii publice in cadrul RAR.

Conform sursei citate, din statisticile pe anul 2014 reiese ca, la nivel national, 2,38% dintre autovehicule au avut ITP expirat si pentru 0,61% dintre acestea soferii au prezentat o dovada falsa de efectuare a ITP. Asta inseamna ca, anul trecut, s-au inregistrat 2,99% autovehicule cu probleme, fata de aproape 97% care nu aveau probleme legate de dovada de efectuare a ITP. Mai multe...

Comentarii

Ultimă oră