Sari la conținut

Anul Nou Chinezesc, anul șobolanului de metal

anul-nou-chinezesc-anul-sobolanului-de-metal

Probabil știi deja că în zodiacul chinezesc se folosesc 12 animale care reprezintă ani și că 2020 este anul șobolanului de metal. Semnele zodiacale au un rol foarte important în cultura chineză, iar oamenii cred că pot determina parcursul diferitor aspecte ale vieții lor precum: câștigurile financiare din anul respectiv, probabilitatea unei căsătorii, înclinațiile profesionale și nu numai. În cele ce urmează, îți vom povesti pe îndelete despre zodiacul chinezesc și despre Anul Nou Chinezesc, anul șobolanului de metal.


Ce reprezintă zodiacul chinezesc?


Consensul general legat de apariția zodiacului chinezesc ne plasează în timpul dinastiei Qin, acum mai bine de 2000 de ani. Se crede că astrologii acelor timpuri venerau animalele. Odată cu trecerea timpului, aceste animale au căpătat simbolistici specifice și li s-au atribuit diferite caracteristici. Acest lucru a condus, evident, la compatibilități și la incompatibilități între fiecare zodie. De aceea, în cultura chineză, zodiacul joacă un rol major în deciziile importante de viață precum căsătoria, cariera sau gestionarea și investirea resurselor financiare.


Menționam la începutul acestui articol că zodiacul chinezesc cuprinde 12 animale. În ordine cronologică, acestea sunt: șobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoșul, câinele și porcul. Descoperă semnificația fiecărui semn zodiacal din Anul Nou Chinezesc! Ciclul zodiacal se repetă la fiecare 12 ani și în acest fel poți determina și care este semnul tău zodiacal chinezesc.

Anul 2020, anul șobolanului


Anul 2020, anul șobolanului


Anul Nou Chinezesc 2020, Festivalul de Primăvară sau Anul Nou Lunar a fost sărbătorit pe 25 ianuarie, conform calendarului tradițional chinezesc. 2020, anul șobolanului de metal, urmează a fi norocos și prosper. Ocupând prima poziție în zodiacul chinezesc, șobolanul a mai fost sărbătorit în anii 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996 și 2008. Acest semn zodiacal reprezintă în cultura chineză un simbol al sârguinței, al bunătății și al generozității.


Celor care s-au născut sub semnul șobolanilor le plac economiile și sunt foarte ambițioși. Nu au niciodată momente grele din punct de vedere financiar și trăiesc vieți organizate. Chinezii apreciază foarte mult un cadou primit de la un prieten născut în zodia șobolanului, deoarece aceștia sunt mai degrabă zgârciți și nu fac astfel de gesturi decât pentru oameni foarte apropiați. De asemenea, cei născuți în anul șobolanului sunt oameni foarte sârguincioși, dar care nu caută niciodată laude sau recunoaștere. Au un simț foarte fin de a detecta potențiale probleme și nu își asumă riscuri decât dacă au șanse mari de succes.


Există multe interpretări folclorice chineze care asociază faptul că șobolanii fură mâncare cu o gospodărie bogată și îndestulată. Datorită ratei mari de reproducere a șobolanilor, foarte mulți chinezi cred în energia acestui semn zodiacal în ceea ce privește fertilitatea.

Traditii-de-Anul-Nou-Chinezesc


Tradiții de Anul Nou Chinezesc


Scopul celor mai cunoscute tradiții de Anul Nou Chinezesc este de a aduce bunăstare, noroc și prosperitate. Multe dintre aceste tradiții datează de secole și sunt adânc înrădăcinate în memoria colectivă și în cultura chineză. În ultimii ani, inclusiv oamenii care nu sunt în mod normal superstițioși urmează anumite tradiții și obiceiuri menite să aducă noroc. Mai trebuie menționat și faptul că foarte multe dintre aceste tradiții ale anului nou chinezesc sunt super distractive.


Plicuri Hong Bao


Plicurile roșii care conțin bani sunt cadouri comune pe care de cele mai multe ori cei bătrâni le oferă copiilor sau tinerilor adulți.


De obicei, oferirea sau acordarea gratuită de bani este chiar ofensatoare în anumite culturi asiatice, însă Hong Bao este o modalitate discretă de a oferi bani în dar. Precum în cazul altor tradiții de Anul Nou Chinezesc, simbolismul este esențial. Suma de bani pe care o oferi trebuie să fie întotdeauna un număr par. Evident, există și sume care sunt considerate mai favorabile sau mai norocoase decât altele. Unele sume norocoase sunt 88, 108 și 128. De menționat și faptul că se pot oferi doar bancnote, preferabil cât mai noi și nefolosite, și niciodată monede!


Dansuri cu lei și dragoni


Mulți dintre occidentali nu fac diferența între cele două dansuri tradiționale chinezești. Dansul cu lei este interpretat de doi acrobați în interiorul aceluiași costum. Este, probabil, una dintre cele mai populare tradiții de dans la sărbătorile din cultura chineză. Dragonii, pe de altă parte, sunt creaturi lungi ridicate pe stâlpi pentru a fi controlați de interpreți. Recordul mondial pentru cel mai lung dragon într-un dans este în prezent de 18.390 de metri!


Totul este roșu


De la felinare și caligrafie creionată cu cea mai mare atenție până la îmbrăcăminte și chiar lenjerie de corp, de Anul Nou Chinezesc vezi roșu aprins peste tot. Roșul este considerat o culoare norocoasă în cultura chineză, indiferent de ocazie, dar mai ales în timpul Anului Nou Lunar. Mai mult, chinezii cred că spiritelor rele nu le place culoarea roșie. De exemplu, Nian, bestie a mitologiei chineze, se teme de zgomot și de culoarea roșie.


Anul Nou Chinezesc este fără îndoială unul dintre cele mai importante și populare festivaluri din lume. Această sărbătoare este sărbătorită în țări precum Singapore, Indonezia, Malaezia, Thailanda, Cambodgia, Australia, Filipine, Taiwan, Hong Kong, Asia de Sud-Est și Mauritius, dar și Europa, Australia, Noua Zeelandă, America sau Canada.

Comentarii

Ultimă oră