Sari la conținut

Peste 180 de baschetbalişti,  sub 15 ani, se pregătesc la Braşov cu antrenori americani.

Federaţia Română de Baschet în parteneriat cu Federaţia Turcă de Baschet a pus la punct un program naţional de dezvoltare pentru jucătorii de baschet sub 15 ani, numit „PerformBaschet, Un pas înainte”. După modelul adoptat de turci în urmă cu mai mulţi ani, cu rezultate deosebite, mai marii Federaţiei Române de Baschet  au stabilit opt centre de antrenament în Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi, Galaţi, Sibiu, Constanţa şi Braşov. Acum cei mai buni jucători din cele opt centre s-au reunit la Braşov pentru un Camp în care atât sportivii, cât şi antrenorii au foarte multe de învăţat de la cei trei tehnicieni americani care au venit să predea la Braşov.
Viitorul naţionalei. Copiii se antrenează în sălile de sport ale Universităţii Transailvania sub atenta îndrumarea a celor trei antrenori americani. La acest Sumer Camp participă şi aproximativ 30 de tehniciani români care vor învăţa de la cei trei americani metode noi de antrenament. Managerul general al Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun, este convins că doar prin astfel de proiecte, baschetul românesc poate produce valori. „Am pornit la drum în acest proiect alături de prietenii noştri din Turcia. Ei au început acest program cu mai bine de zece ani în urmă, însă rezultatele au fost spectaculoase. Copiii crescuţi în cadrul programului Perform Baschet din Turcia, au ajuns la echipele naţionale, iar Turcia este vicecampioană mondială la baschet. Noi sperăm ca în timp, acest program să scoată la lumină vârfurile baschetului românesc şi să reuşim să avem şi noi rezultate dintre cele mai bune pe plan internaţional. Sunt convins că dintre copiii de aici, câţiva vor face pasul spre loturile naţionale”, a spus Horia Păun.
Cu zâmbetul pe buze. Antrenorii americani au venit cu metode inedite de lucru, metode care i-au făcut pe copii să se antreneze cu zâmbetul pe buze. „Este vorba despre un joc. Baschetul trebuie perceput ca un joc. Nu suntem aici să facem armată, am venit la Braşov să-i învăţăm pe aceşti copii jocul de baschet. Avem metode speciale prin care încercăm să le captăm atenţia şi atunci când simţim că sunt obosiţi, trebuie să-i destindem un pic pentru a putea continua munca”, a declarat pentru Braşovul Tău, directorul tehnic de la „Braşov Summer Camp”, Alan Walls.
Impresionat de copii. Cei trei antrenori americani precum şi directorul general al acestui Camp, turcul Kivanc Availoglu, cel care a organizat Campionatul Mondial de Baschet din Turcia, din postura de Director de Competiţii al Turkis Basketball Federation, au apreciat calităţile sportivilor şi antrenorilor români. „Am fost impresionat de ceea ce am văzut la Braşov. Aceşti copii sunt foarte talentaţi pentru vârsta lor, sunt entuziaşti, cunosc foarte bine regulile jocului de baschet şi sunt bine pregătiţi fizic. Cu siguranţă este mult de muncă, la nivel tehnico-tactic, însă potenţial există. M-au impresionat şi antrenorii. Sunt convins că dacă se va munci bine în scurt timp vor apărea şi rezultatele”, a spus Alan Walls.
Avem nevoie de răbdare. Directorul general al „Braşov Summer Camp”, Kivanc Availoglu, spune că trebuie să avem răbdare cu aceşti copii, pentru că performanţele nu apar peste noapte. „Noi am început în Turcia acest proiect, Perform Baschet, acum mai bine de 14 ani. Astăzi avem în naţionala de seniori câţiva jucători pe care i-am descoperit în cadrul acestui proiect. Aşa că trebuie să aveţi răbdare şi să munciţi mult. Stăteam şi mă gândeam înainte să vin în România la ce voi găsi aici şi trebuie să recunosc că nu mă aşteptam la aşa ceva. Copiii din acest Summer Camp sunt înalţi, sunt puternici şi îşi doresc foarte mult să joace baschet. Eu am remarcat după prima zi un număr de 14 jucători, ceea ce este foarte bine. Cred că în doi, trei ani, vom putea să vedem câţiva copii de aici în naţionalele de juniori ale României”, a spus Availoglu.

Comentarii

Ultimă oră