Sari la conținut
anm-cum-va-fi-vremea-de-sarbatori

Temperaturile vor fi în sudul țării ușor peste normalul perioadei în noiembrie și decembrie, iar în ianuarie în partea de nord și centru s-ar putea situa sub normal, a declarat directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, într-o conferință pe teme de energie, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, luna noiembrie va fi "destul de ploioasă".

"Pentru luna noiembrie și pentru decembrie, așteptăm un regim al temperaturilor care să fie ușor peste normă pentru partea de sud a țării și să se încadreze în normalul perioadei pentru celelalte regiuni. Din punct de vedere al precipitațiilor, luna noiembrie pare a fi destul de ploioasă, între ghilimele, și cantitățile să fie mai apropiate de normă pe partea de sud, exact acolo unde temperaturile pot fi mai ridicate. În perioada de iarnă plouă mai puțin decât vara. Chiar dacă noi spunem că luna va fi cu mai multe precipitații decât normal, în niciun caz nu trebuie să ne așteptăm să avem precipitații atât de multe cum avem într-o lună de primăvară sau vară. Luna decembrie seamănă destul de mult cu luna noiembrie din punct de vedere al estimării temperaturilor, cu mențiunea că temperatura medie în decembrie este mai scăzută, de la lună la lună temperatura medie scade cam cu 4 grade. Există semnal că putem avea temperaturi mai ridicate în medie lunară pe partea de est și chiar și de vest a teritoriului. Ca precipitații, semnalul este destul de asemănător", a afirmat oficialul ANM.

De asemenea, ea a menţionat că lunile ianuarie și februarie sunt în general cele mai reci din calendar.

"Luna ianuarie trebuie să o privim cu cea mai mare reținere; are semnalul unor temperaturi mai scăzute pe partea de nord și de centru a țării. Ianuarie și februarie sunt în general lunile cele mai reci din calendar. Dacă vorbesc despre posibilitatea ca în ianuarie să avem temperaturi mai scăzute decât norma pe partea de nord și de centru este posibil ca acest mesaj să se concretizeze prin perioade de ger. Temperatura minimă la noi în țară este de—38 grade Celsius (în 1942 — n. r.), valoare înregistrată cu zeci de ani în urmă, dar, în ultimii ani, am avut episoade cu ger în care ne-am apropiat simțitor pe foarte scurtă durată de această valoare. În ianuarie, precipitații posibil peste normă pe jumătatea de vest a țării. Faptul că am spus de multe ori apropiat de normă sau puțin peste normă nu înseamnă în niciun caz că ne așteaptă o iarnă blândă, fără probleme. Iarna normală în România nu este o iarnă ușoară. O iarnă firească la noi în țară, conform climatologiei, înseamnă un episod de viscol în medie în luna decembrie și câte două episoade de viscol în ianuarie și februarie. De cele mai multe ori, perioadele de viscol sunt urmate de perioadele de ger", a precizat Florinela Georgescu, la o conferință organizată de Focus Energetic.

Oficialul ANM a mai spus că există speranțe destul de mari să fie un strat de zăpadă în decembrie în zona de munte.

Comentarii

Ultimă oră