Sari la conținut

Angajații din România au cel mai mare risc de sărăcie din UE

angajatii-din-romania-au-cel-mai-mare-risc-de-saracie-din-ue

Riscul de sărăcie la persoanele care au un loc de muncă din România era aproape dublu în anul 2016 față de media din Uniunea Europeană.

Potrivit datelor publicate pe 16 martie de Eurostat, România (cu aproape 19%) este urmată la distanță de Grecia (cu puțin peste 14%), Spania (cu circa 13%) și Luxemburg (12%).

La polul opus, cel mai mic risc de sărăcie în rîndul persoanelor ocupate se regăsește în Finlanda (circa 3%), Cehia (3,8%), Belgia și Irlanda (aproximativ 4,7%).

Datele Eurostat mai arată că, la nivelul UE, riscul de sărăcie la persoanele ocupate a crescut constant în ultimii ani, de la 8,3% în 2010 la 9,6% în 2016.

Această tendința de creștere s-a înregistrat în majoritatea statelor membre, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în Ungaria, Bulgaria, Estonia, Germania, Italia și Spania. Doar în nouă state membre UE riscul de sărăcie la persoanele ocupate a scăzut în 2016 comparativ cu 2010, cele mai mari progrese fiind înregistrate în Lituania, urmată de Danemarca, Letonia și Suedia.

Riscul de sărăcie la persoanele ocupate este influențat foarte mult de tipul de contract de muncă: acest risc este de două ori mai mare pentru cei care lucrează în regim part-time decît cei care lucrează full time și de aproape trei ori mai mare pentru cei care au locuri de muncă temporare decît cei cu locuri de muncă permanente.

Repartiția pe sexe arată că bărbații ocupați au un risc mai mare de sărăcie decît femeile ocupate, 10%, respectiv 9,1% în UE, în timp ce în România riscul este mult mai mare, 21,5% în cazul bărbaților, respectiv 15,2% în cazul femeilor.

Comentarii

Ultimă oră