Sari la conținut

An de excepţie: „Meşotă” trimite 46 de elevi la olimpiadele naţionale

an-de-exceptie-mesota-trimite-46-de-elevi-la-olimpiadele-nationale

46 de elevi de la Meșotă în 17 tipuri de olimpiade şi concursuri, etapa naţională!


   46 de elevi ai Colegiului Naţional „Dr. Ioan Meşotă” îşi vor reprezenta şcoala care îi formează în 17 tipuri de olimpiade şi concursuri, etapa naţională.


 Elevii calificaţi în fazele naţionale sunt copii din toate clasele, începând de la clasa a V-a până la clasa a XII-a. Unii dintre ei merg chiar la două olimpiade naţionale.

Alexandra, din clasa a VII-a, va merge şi la matematică, şi la fizică. Performanţa ei este explicată prin pasiune şi profesori care o sprijină, dar şi multă muncă. „Sunt poate discipline grele, dar este totuşi o frumuseţe abstractă a lor, pentru mine nu sunt grele. În fiecare zi lucrez, în medie, două ore: o oră şi jumătate la matematică şi o jumătate de oră la fizică”, a explicat Alexandra Curea, din clasa a VII-a.


   Unul dintre profesorii pregătitori la matematică este Aurel Bârsan, fost olimpic la aceeaşi disciplină. „E o muncă grea, de zi cu zi. Să-i faci pe elevi să iubească matematica nu e uşor, mai strecurăm şi o glumă, mai găsim aplicaţii practice, dar este şi propriul exemplu”, a explicat prof. Aurel Bârsan.

Cei mai mulţi olimpici sunt la română

Cei mai mulţi calificaţi la faza naţională o are limba şi literatura română, incluzând aici şi lingvistica. Daria, acum elevă în clasa a XII-a, are exerciţiul olimpiadelor chiar din clasa a V-a. Atunci chiar s-a clasat pe locul 2 la faza naţională. Pe primul loc a fost colega ei de bancă. Acum vrea să ajungă pe primul loc.


   „Pregătirea este una treptată, nu de pe un an pe altul, cunoştinţele le acumulezi din clasa a V-a, dar pe măsură ce avansezi în vârstă şi ajungi la un nivel mai înalt, trebuie şi cunoştinţele să se perfecţioneze, să te interesezi în legătură cu literatura universală, deşi ea nu se studiază la clasă, să te informezi mai mult, să te documentezi, desigur, ai şi ajutorul profesorului de la clasă, dar e nevoie să ai şi tu iniţiative”, a explicat Daria Spătariu, elevă în clasa a XII-a.


    Una dintre profesoarele pregătitoare este Evelina Cârciu, care reuşeşte an de an să insufle tinerilor dragostea pentru literatură şi să-i motiveze să citească, într-o epocă din ce în ce mai puţin interesată de cartea în format tipărit.

Mulţi calificaţi sunt şi la limba şi literatura germană.


   „La noi în liceu există o tradiţie în ceea ce priveşte învăţarea limbii germane. Avem clase bilingve, suntem şcoală parteneră a Republicii Federale Germane, se desfăşoară examenul Sprach Diplom. Suntem mândri să avem 6 elevi calificaţi la această etapă naţională”, a explicat prof. Beatrice Greif.

Este un an bun pentru Colegiul „Dr. Ioan Meşotă”, dar toate rezultatele de până acum vin graţie unei munci susţinute şi seriozităţii.

„Există un nou regulament al organizării olimpiadelor şcolare, un nou mod de promovare la fazele naţionale ale diferitelor discipline şi-n urma acestuia avem un număr foarte mare de calificaţi la olimpiadele naţionale. Avem cinci elevi calificaţi la două discipline.

Calendarul naţional permite participarea elevilor şi la două olimpiadelor, este un nou lucru, până acum se suprapuneau, acum se întind pe parcursul a trei săptămâni. Trebuie sprijiniţi, e multă muncă, o muncă în echipă aici incluzând profesorul de pregătire, există Centrul de excelenţă, centrele de performanţă emag”, a precizat profesorul Ovidiu Tripşa, director al Colegiului.


     Etapele naţionale ale olimpiadelor sunt programate în a doua jumătate a lunii aprilie şi în prima parte a lunii mai 2019.

Comentarii

Ultimă oră