Sari la conținut

Amural, cel mai tare festival de arte vizuale, revine la Braşov cu „Ediția A4”

amural-cel-mai-tare-festival-de-arte-vizuale-revine-la-brasov-cu-editia-a4

În perioada 23-26 august 2018 va avea loc a patra ediție a AMURAL Festival Vizual, intitulată sugestiv Ediția A4. Cei care doresc să ia parte la cele 4 zile de spectacol audio vizual sunt așteptați pe Aleea de după Ziduri.

Festivalul va aduce patru zile magice la Braşov. Evenimentul îşi propune să fie un show video de neratat, care va purta spectatorii la unele dintre cele mai spectaculoase atracţii turistice ale Braşovului.

„Am sprijinit fiecare ediţie a acestui festival şi o vom face în continuare pentru că Amural este un eveniment deosebit pentru oraşul nostru, care se desfăşoară în locaţii speciale, cu care lumea este mai puţin obişnuită. Vorbim de cadrul natural de După Ziduri, de zona medievală a Turnurilor, dar şi de vechiul cinematograf Popular, care este practic readus la viaţă cu ocazia acestui festival, prin intermediul artelor vizuale. La sesiunea din acest an, am încercat să selectăm şi să cofinanţăm nu doar proiecte din cultura clasică, teatru, muzică sau film, ci să sprijinim şi această cultură alternativă, care se adresează în special tinerilor şi are o foarte mare efervescenţă în această perioadă“, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Evenimentele care vor avea loc pe timpul zilei sunt cu intrare liberă, iar la performance-urile de seară de la Turnul Negru şi la hala Visssual, din cauza capacităţii reduse, dar şi pentru a acoperi cheltuielile cu artiştii internaţionali - se va plăti bilet la intrare.

Pot fi achiziţionate şi abonamente care acoperă toate cele 4 zile. Costul unui abonament este de 100 lei şi se poate achiziţiona online de pe: https://www.bilete.ro/amural/  sau în prima zi de festival, de la intrare.

Biletele de seară vor fi disponibile în fiecare seară la Turnul Negru şi la Visssual, cel mai nou loc de întâlnire al artelor şi al artiştilor.

.....................................................................................................................................................................................................

Ce nu trebuie ratat la „AMURAL Festival Vizual, Ediția A4”:


  Recunoscut drept festivalul cu cele mai multe proiecţii video simultane, Amural plusează în acest an şi cu o listă impresionantă de show-uri Audio-Video de neratat.

Seara de joi va prilejui o trecere prin istoria audiovizualului românesc. Artişti redute vor veni pe scena de la Turnul Negru: Baba Dochia şi Brazda lui Novac scot sintetizatoarele şi readuc anii 80 în vogă, pe ritmuri electro.

Vineri va fi seara specială: Max Cooper (UK) producătorul ale cărui videoclipuri fascinante sunt întrecute doar de profunzimea muzicii va ocupa Turnul vineri seară. La încheiere show-ul se va muta la Visssual unde va fi seara fetelor underground. Borusiade vine din Berlin cu un album fresh, Cosima Von Bulove, Chlorys şi Zen pe DN1 pentru a face un show integrat alături de proiecţiile video ale lui Cote.


    Sâmbătă scena va fi ocupată de duo-ul Melmann (ARG) – Maotik (CAN) cu un set de muzică şi proiecţii ambele live. Vor prelua cu aceeaşi complexitate, dar cu propriul trip-hop Arms and Sleepers (USA) cu un show cinematic. La finalul actelor artistice scena se mută la Visssual cu un showcase în forţă a minimal-ului românesc: Andrei Ciubuc, alături de 3 dj locali: Mihaio Pol, Vygo şi Mera. Partea video va fi asigurată de Aural Eye, gazda fetivalului.

Duminică, festivalul se va încheia cu Danaga & Maria Brudaşcă live cu proiecţii analog, cu iz de trecut. Pe scenă li se vor aalătura Remus Miron, Moduler şi mulţi alţii.

Vor fi proiecţii pe zidul cetăţii, Turnul Alb, Bastionul Graft, dar şi pe Casa Colaj (unde este Crucea Roşie), Casa Bântuită, Turnul Măcelarilor şi chiar pârâul Graft. Va fi folosit cel mai puternic proiector (15.000 lumeni laser cu cea mai nouă şi mai bună tehnologie de proiecţie). Acesta va lumina Turnul Alb, astfel încât proiecţia să fie vizibilă din Piaţa Sfatului şi chiar de pe Tâmpa.

Totodată, pe Aleea După Ziduri, la intrarea din spate în fostul Cinema Popular, va fi amplasată o scenă, pe care se vor desfăşura diferite evenimente.

„Zidurile medievale devin pagini animate ale unei mari creaţii. Zidul cetăţii, Turnul Alb, Bastionul Graft sunt ecranele cele mai căutate şi mai provocatoare pentru artiştii invitaţi. Surprizele vin însă când adăugăm la lista proiecţiilor Casa Colaj (Crucea Roşie), Casa Bântuită, Turnul Măcelarilor şi chiar râul Graft. Glimt Visuals (SWE) şi Infimensions (CRO) se alătură celor mai bun VJ români – Cote, Paketa12, Noetic, Pareidolia şi tot aşa până la 16 artişti sau studiouri de artă video“, au anunţat organizatorii.

Locațiile festivalului:

Zidurile medievale vor deveni pagini animate ale unei mari creații. Zidul cetății, Turnul Alb, Bastionul Graft sunt ecranele cele mai căutate și mai provocatoare pentru artiștii invitați. Expozițiile vor ocupa turnurile.

În Turnul Alb vor fi aduse pentru prima dată la festival lucrări de realitate augmentată. Curatoriat de One Night Gallery, Turnul va găzdui lucrări de Raluca Băraru, Livia Fălcaru și Victor Fota augmentate cu animații ce vor putea fi vizionate cu telefonul mobil. Tot la Turnul Alb artiștii se vor juca în realitatea virtuală în mijlocul publicului.

Turnul Negru va conține în interior o expoziție dedicată acestei ediții – lucrări de artă vizuală în format A4. Foto, design, ilustrație, colaj, singura condiție este dimensiunea: A4 – tribut pentru foaia albă de la care pleacă totul.

Bastionul Graft va adăposti animațiile faimosului regizor Tomek Baginski din Polonia, expoziția de design grafic dedicată lui Bogdan Ceaușescu, maestru al afișului de artă și expoziția de bandă desenată a lui Akira (Cristian Dârstar) artist cu rădăcini brașovene ce revine să expună pentru AMURAL.

VISSSUAL (Visul AMURAL) este a doua mare locație a festivalului și locul ce va deveni în curând centrul culturii alternative a orașului. O fostă linie de producție de pantofi se transformă cu fiecare eveniment într-un hub cultural pentru artiști din toată lumea. Pe parcursul festivalului VISSSUAL va găzdui o expoziție inedită de fotografie. În peisajul industrial vor fi aduse lucrări semnate Gitta Seiler (GER) despre viața grea a tinerelor mame. România va fi reprezentată de Centrul de Fotografie Documentară prin Ioana Cîrlig și Petruț Călinescu. Iar vineri și sâmbătă la VISSSUAL vor avea loc două concerte ca un ying-yang. Vineri doar DJ fete cunoscătoare de techno, iar sâmbătă DJ băieți iubitori de minimal house. Ambele concerte vor fi însoțite de proiecții imersive cum doar la AMURAL mai vezi.

Autoritățile au început renovarea Cinematografului Popular în ceea ce se speră că va deveni o nouă instituție culturală brașoveană. Pentru a marca acest moment artistul canadian Maotik va realiza în interiorul sălii instalația video Aeryon. Publicul va putea intra pentru ultima dată în sala cinematografului înainte de renovare. În ultima seară a festivalului (duminică) va avea loc o proiecție 3D realizată de Aural Eye pe muralul devenit de acum obiectiv turistic. Probabil și acesta se va pierde odată cu vechea tencuială, dar va trăi în amintirea și fotografiile călătorilor ce au vizitat Brașovul în ultimii 2 ani.


    Pe Aleea După Ziduri, la intrarea din spate în fostul Cinema Popular, va fi amplasată o scenă, pe care se vor desfăşura diferite evenimente.

   Pe această scenă în aer liber din spatele Cinematografului Popular se vor împleti poezia și muzica live. Acest spațiu vine să contrabalanseze artele digitale de la Turnul Negru printr-o abordare clasică, analog a artelor.

La lista locațiilor care vor găzdui proiecții se adaugă Casa Colaj (Crucea Roșie), Casa Bântuită, Turnul Măcelarilor și chiar râul Graft.


    Ceea ce va face festivalul viu și sănătos sunt instalațiile de artă ce se vor afla peste tot în calea brașovenilor și turiștilor. Fie că vorbim de InDialog (FRA) cu senzori ai undelor cerebrale, de construcțiile ușoare ale lui Markus Puhlmann (GER), de obiectele repetitive ale lui Martin Balint sau arhitecții de frumos RIZI sau Trip, acest creații dau dimensiune AMURAL prin ideile și forma lor. Tot ca o instalație de artă poate fi privit și CinemaTURNgraful de lângă Turnul Alb unde vor rula filme și animații de și despre artă.


    Și asta nu e tot. Numărul artiștilor depășește 100. Numărul proiecțiilor și instalațiilor va fi record. Spectacolele audio-video vor schimba felul în care se urmăresc în prezent concertele. Lucrările ne vor pune pe gânduri. Totul va fi o sărbătoare vizuală jucăușă și inteligentă în același timp.


   AMURAL – Festival vizual După Ziduri este o inițiativă privată a unui grup de tineri creativi originari din Brașov. Miza lor este aceea de a conecta orașul la cele mai noi și mai spectaculoase manifestări artistice, propunând un festival cultural de dimensiune europeană ce aduce împreună arta alături de cele mai noi forme de creație și tehnologie. O mișcare care să transforme orașul în centrul cultural regional și național pe care și-l doresc atât brașovenii, cât și turiștii.


    Mai multe detalii despre festival găsiți pe http://amural.ro/ .

Comentarii

Ultimă oră