Sari la conținut
ampla-campanie-antidrog-la-brasov

Specialiştii de la „Antidrog” vor merge în şcoli, zone de agrement sau cluburi din Braşov, pentru a le explica tinerilor că „startul unei vieţi luminoase nu poate fi într-un centru de asistenţă”. „#Potaltfel!… şi fără canabis” - acesta este sloganul acțiunii.


  Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Braşov şi Prefectura Braşov au lansat și în judeţul nostru Campania naţională de Prevenire a consumului de canabis „#Potaltfel!”.

Campania, a fost demarată în ţara noastră după ce în urma studiilor s-a constat că cel mai folosit drog de către tinerii din România este canabisul.

„Tendinţa se manifestă la nivel mondial. La fel ca în celelalte state şi în România, canabisul este «deschizător de drumuri», pentru că cei care îl consumă ajung apoi la alte substanţe, cum este heroina sau cocaina. Practic, consumul de canabis generează un lanţ al slăbiciunilor. În România, cei mai expuşi consumului de canabis sunt tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani, vârstă la care psihologia tinerilor este extrem de fragilă. De altfel, potrivit unor studii, în România, vârsta medie la care tinerii încep să consume canabisul este 20,5 ani, dar sunt tineri care au spus că au început să folosească acest drog încă de la vârsta de 14 ani”, a explicat şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Braşov, Anda Samson.

Datele statistice concrete arată că o treime din consumatorii de canabis au vârsta sub 19 ani iar cei mai tineri consumatori au fost depistaţi în jurul vârstei de 14 ani. Totodată consumul de canabis se află pe poziţia a 2-a, după consumul de inhalante, în ceea ce priveşte debutul precoce.

„Lupta împotriva consumului de droguri este o chestiune extrem de importantă. Startul în viaţă trebuie să fie altfel decât cel legat de consumul acestor substanţe periculoase, iar acesta cred că este un motiv serios pentru a susţine o astfel de campanie”, a declarat prefectul judeţului, Marian Rasaliu, care a anunțat că această campanie antidrog va fi susţinută de instituţia pe care o reprezintă.


    În anul 2015, în România, 586 de pacienţi au ajuns la „Urgenţă” din cauza consumului de canabis.

„Cei mai mulţi dintre consumatorii de canabis trec repede la alte substanţe periculoase şi, inevitabil, ajung în centrele de asistenţă. Unul dintre scopurile acestei campanii este să-i convingem pe adolescenţi că startul unei vieţi luminoase nu poate fi într-un centru de asistenţă”, a mai spus Anda Samson. Tinerii care aleg să „testeze” canabisul sau orice altă substanţă periculoasă, nu numai că îşi pun sănătatea în pericol, dar se expun şi unor riscuri legale, având în vedere că şi consumul unor astfel de substanţe este infracţiune.

Efectiv, în Braşov, campania de prevenire a consumului de canabis constă în difuzarea unui clip, dar şi organizarea unor evenimente în şcoli, cluburi, zone de agrement sau alte spaţii frecventate de tineri, unde specialiştii de la „Antidrog” vor prezenta riscurile consumului de canabis. Atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Braşov, perioada de derulare a campaniei „#Potaltfel” este 5 septembrie 2017 – 31 iulie 2018.

Comentarii

Ultimă oră