Sari la conținut

„Amintiri din tinereţea mea” - expoziţie inedită la Râşnov

amintiri-din-tineretea-mea-memoria-orasului-rasnov-expozitie-inedita-la-rasnov

Amintiri din tinereţea mea. O expoziţie inedită la Râşnov, în care generaţia redescoperă epoca comunistă, sau altfel spus tinereţea părinţilor lor!

Pe vremea aceea se purtau uniforme – cămăşuţa şi fusta pliată pentru fete sau cămaşa şi pantalonii pentru băieţi. Chiar şi la finalul anului şcolar, când se înmânau premiile şi se punea coroniţa pe capul elevului silitor. Din ţinuta căruia nu lipsea cravata. În clase, totul părea mai sumbru, dar cumva mai ordonat. Însă încălzirea se făcea de la soba din teracotă. Aşa era la şcoală în „Epoca de Aur”, perioadă pe care părinţii noştri au apucat-o. Elevii din ziua de azi o mai văd doar în poze şi o află din poveştile adulţilor.


  O vor mai afla şi toţi cei care vor trece prin Piaţa Unirii din Râşnov, până la Crăciun, din povestea „spusă” de fotografiile expuse pe pietonal, în cadrul unei expoziţii deschise în 16 noiembrie 2019. Asta în cadrul proiectului „Memoria Oraşului Râşnov”, proiect de recuperare a istoriei locale adresat în special generaţiei tinere. Ideea este de a aduce la lumină poveşti despre locuri şi oameni care au trăit în Râşnov în ultimele două secole şi toate acestea, cu implicarea directă a adolescenţilor de azi. Într-o primă etapă, tinerii de la şcolile din oraş au lucrat în echipe în perioada septembrie – noiembrie, ca să descopere istorii locale. În acelaşi timp, alte două echipe au făcut documentarea în detaliu privind casele şi clădirile din Râșnov care au păstrat elementele originale. De asemenea, ei au documentat istorii ale unor familii care au locuit în Râşnov.


  Cercetarea istorică s-a axat pe două etape, prima începând în secolul al XIX-lea şi având ca moment final anul 1945, iar a doua acoperind perioada comunistă, cuprinsă între 1945 şi 1989.

Lumea gri a „Epocii de Aur”


  Pe pietonalul din centrul oraşului sunt fotografii aduse de râşnoveni care înfăţişează o lume greu de înţeles pentru generaţia anilor 2000. Însă, pentru adulţii din ziua de azi, ele readuc la lumină vechile camioane Bucegi, masive, dar numai bune de cărat buşteni. Fabrica de Scule Râşnov, o emblemă în vremurile de odinioară, are locul ei aparte în „poveste”. În unele fotografii poate fi observat şi Otto Rein şi se poate vedea şi echipa de rugby. Însă, pozele care stârnesc cele mai multe nostalgii sunt cele din drumeţii, familii şi prieteni în vârf de munte, relaxaţi şi zâmbind, uitând de constrângerile unui regim ce-i supraveghea oră de oră. Sunt şi fotografii cu evenimente fericite în familie, în care ţinuta era foarte importantă: domnii – neapărat în costum, iar doamnele, în bluze sau cămăşi şi neapărat cu fuste.


  Există în colecție și mesajele motivaţionale, pentru „edificarea societăţii socialiste multilateral dezvoltate”. O lume din care lipsea blajinul Moş Crăciun. În comunismul românesc, el s-a transformat în Moş Gerilă şi venea cu daruri în ultima zi a anului.

Mai pot fi aduse încă fotografii


    Expoziția reprezintă un mic puzzle dintr-o imagine pe care proiectul o readuce în faţa tinerilor, iar crearea imagiii de ansamblu a lumii de altă-dată continuă. „Aşteptăm râşnovenii să contribuie în continuare cu fotografii, pentru a îmbogăţi aceasta colecţie de amintiri despre viaţa oamenilor în perioada 1945 – 1989 la Râşnov. Fotografiile primite în perioada următoare vor fi şi ele adăugate în expoziţie. Pot fi trimise prin email la adresa info@schubz.ro sau pot fi aduse la sediul din strada I.L. Caragiale nr. 7”, a explicat Mihai Dragomir, iniţiator al proiectului.

Expoziţia poate fi vizitată până în 25 decembrie 2019!


   Proiectul „Memoria Oraşului Râşnov” este derulat de Centrul Schubz / Asociaţia Mioritics, în parteneriat cu Primăria Râşnov şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Braşov.


    La final, proiectul se va materializa şi într-un album.

Comentarii

Ultimă oră